Apple: patru procesoare nu mai sunt de ajuns

Vineri, 06 Aprilie 2007, ora 01:54
1309 citiri

Considerand ca un simplu procesor quad-core de la Intel nu este de ajuns, Apple a lansat un sistem Mac Pro dual-socket pe care clientii pot comanda doua procesoare Clovertown (2xquad-core) pentru a avea performanta maxima disponibila in acest moment pentru o statie grafica. Evident, nefiind un produs de serie, sistem este extrem de scump.

Producatorul american, considerat un Rolls Royce al industriei de calculatoare personale, a lansat recent [i trei sisteme de lucru care pot suporta doua procesoare dual-core pe placa de baza, sporind astfel performantele totale in special cand utilizatorul foloseste fisiere multimedia. Sistemul 2x quad-core are insa un plus de putere fata de dual-core si vine de asemnea cu o inovatie.

Apple Mac Pro nu vine cu procesorul quad-core Intel disponibil acum pe piata pentru producatorii de PC-uri, ci cu un procesor care urmeaza sa fie lansat oficial de Intel, botezat Clovertown. Procesorul este de fapt un Xeon 5300 la frecventa de 3,0 GHz, probabil cel mai puternic sistem disponibil acum pentru cei cu bani seriosi. Oficial, procesoarele disponibile la Intel ca best-product sunt intr-adevar Clovertown, dar cu maximum 2,66 GHz (Xeon 5355). Oficial, Intel spune ca modelul X5300 este disponibil doar pentru marii producatori pentru serii limitate, iar Apple a profitat de acest lucru. Cel mai mare producator de cipuri din lume a spus de asemenea ca umreaza sa lanseze si alte produse la 3,0 GHz, care vor ajunge probabil si la utilizatorii de PC-uri din intreaga lume.

Ca de obicei, Apple nu a comentat cu presa decizia de a introduce sisteme care au la baza astfel de procesoare, limitandu-se doar sa anunte acest lucru. Anuntul original spune ca sistemele 2x quad-core sunt destinate "profesionistilor care dezvolta software, ca o solutie care sa le permita acestora accesul la tehnologia viitorului, astfel incat ei sa poata dezvolta de pe acum aplicatii care sa ruleze perfect atunci cand tehnologia 8-core va ajunge sa fie semnificativa pe piata".

Sistemele Apple Mac Pro cu o astfel de configuratie pot fi compandate pe magazinul online Apple, iar ele urmeaza sa fie livrate cat se poate de repede. Pretul de baza pentru un sistem este 2.200 de dolari, dar acest lucru include doar un procesor normal (2x dual core la 2.0 Ghz). Adaugand doar procesoarele Clovertown pretul creste la 4.000 de dolari. Probabil cine are astfel de procesoare ar dori si ceva mai multa memorie, un hard-disc mai mare si eventual tehnologie video cat cuprinde. Nu mai vorbim de software.

Versiunea "Ultimate" include pentru utilizator 16GB de memorie RAM si un hard-disc de 3 Terrabytes (3000 de GB). Statia vine cu 2 monitoare cu diagonala de 30 de inci (76 centimetri). Acest sistem ajunge la circa 18.000 de dolari in Statele Unite.

Nu trebuie uitat ca Apple permite acum utilizatorilor sa foloseasca sistemul de operare Windows si probabil ca pe un astfel de sistem virtualizarea (folosirea simultana a sistemelor de operare) este la fel de usoara ca un joc de Solitaire pe calculatorul normal.

Bloombiz