Google Video pariaza pe stirile business, monden si muzica

Joi, 01 Martie 2007, ora 06:51
1236 citiri

Cel mai popular motor de cautare din lume vrea sa furnizeze pe Internet si videoclipuri cu stiri de business furnizate de Dow Jones, stiri despre vedete si birfele de la Hollywood furnizate de grupul de publishing Conde Nast, precum si clipuri de la Sony BMG Music Entertainment, conform unor informatii citate de cotidianul The New York Times.

Videoclipurile vor aparea atat pe site-urile Google, printre care si YouTube, dar si pe site-urile partenere care acum pot furniza content video, scrie presa americana. Acestea sunt deocamdata doar cateva, printre cei mai mari parteneri Google, precum AOL.com, divizia online a concernului Time Warner. Daca testele ies bine, probabil ca vor fi invitate si mai multe site-uri din programul AdSense sa furnizeze si continut video. Clipurile informationale vor fi intercalate mai mult ca sigur cu clipuri video cu reclame, spun specialistii in domeniu.

Google imparte castigurile din publicitate cu proprietarii site-urilor pe care aceste reclame sunt distribuite mai departe. Asa se va intampla si cu reclamele care vor folosi tehnologii video pentru transmisia online. Se pare ca dupa ani de bannere si revolutia reclamelor text Google, industria publicitatii online se orienteaza spre reclamele video, tocmai dupa succesul YouTube, cel mai mare site de sharing video. Acesta a fost cumparat anul trecut de Google pentru 1,6 miliarde de dolari.

Exista mai multe retele concurente care incearca acum un model de dezvoltare similar YouTube. Printre acestea se numara Joost, fondat de antreprenorii care au inventat Skype si Kazaa, precum si BitTorrent, care vrea sa combine modelul de video sharing cu un magazin online de clipuri si video.

Cel mai nou jucator intrat pe acest domeniu este CBS, grupul media american intentionand sa realizeze mai multe concursuri in care telespectatorii sa creeze clipuri video si sa le incarce pe site-ul postului TV. Primul subiect va fi campionatul de basket inter-licee care incepe in martie in Statele Unite. Compania spera astfel sa beneficieze la doua capitole, pasiunea utilizatorilor pentru crearea de clipuri video si pasiunea advertiserilor pentru site-uri cu "continut generat de utilizatori".

Analistii considera ca pasiunea pentru video este sustinuta atat de evolutia echipamentelor digitale de buzunar, cat si de promisiunea oferita de Internet de a ajunge celebru rapid daca esti talentat intr-un anumit domeniu.

YouTube, care s-a lansat ca un site care permitea utilizatorilor sa incarce propriile clipuri, a devenit rapid cel mai mare site de videoclipuri din lume. Sunte peste 100 de milioane de clipuri in baza de date a companiei, iar numarul utilizatorilor este si el de ordinul zecilor de milioane. Mania video a lansat in topul celor mai bine vazute site-uri si Metacafe.com, unul din concurentii mai seriosi ai YouTube.

Recent, la SuperBowl, finala campionatului de fotbal american care atinge in mod traditional audiente record, trei dintre cele mai des difuzate reclame au fost clipuri realizate de amatori si doar adaptate mesajului firmei.

Catalin Ungureanu
<b>Bloombiz</b>