Radu Georgescu, Gecad: Internetul, un magazin cu un miliard si jumatate de clienti

Luni, 11 Mai 2009, ora 09:48
3972 citiri
Radu Georgescu, Gecad: Internetul, un magazin cu un miliard si jumatate de clienti

"Internetul este o strada cu un miliard jumatate de trecatori prin fata magazinului tau. Nu ai decat sa scoti mana afara, sa il iei pe cate unul de guler si sa il bagi in magazin", a declarat Radu Georgescu, presedintele Gecad, in exclusivitate pentru Bloombiz.

Vezi interviul video pe Biztube.ro

Industria online nu va fi afectata de criza economica, este de parere Jimmy Wales, creatorul celei mai mari enciclopedii virtuale, Wikipedia. Cum comentati?

Toate industriile vor fi afectate, intr-un fel sau altul. Industria IT va fi mai putin atinsa de criza economica, fiind departe de industria bancara. In tehnologie este mers inainte.

Lumea, in general, simte nevoia sa mearga inainte, software-ul se dezvolta cu bani mai putini decat real estate sau auto. Nevoia de investitie este mai mica, deci are cum sa traiasca. 

Oracle, cel mai important furnizor de software de baze de date, a platit 7,4 miliarde de dolari pentru Sun Microsystem. Sun detine si MySQL principalul sistem de baze de date open source. De ce o companie software ar putea sa fie interesata vreodata de o firma de hardware?


Oracle nu este o companie doar de software. Oracle este un mamut si fara indoiala ca proiectele lor, care sunt foarte mari, de multe milioane, implica foarte mult hardware.

Au vrut sa monetizeze si aceasta cerere din partea clientilor, ca pe langa software-ul pe care ei il vand, sa vanda si hardware.

Pe de alta parte, Sun era "la piata", deci oportunitatea era acolo. In plus, fata de asta, Larry este un rechin. Larry este un om care vrea sa cumpere, care vrea sa fie in permanenta inaintea celorlalti.

El are o vorba: “mine is bigger” , si atunci cumpara. In ultimul an, cred ca a cumparat 50 sau 60 de companii.

Cand vom avea companii romanesti de IT care vor face legea pe bursa?

Avem companii de IT romanesti care sunt importante, sunt companii multinationale care fac o bucata din legea in domeniul lor.

BitDefender este un exemplu foarte bun. La momentul lui, RAV-ul a fost un exemplu foarte bun.

Cei de la Interact au fost un exemplu foarte bun. Raspunsul este: exista deja.

Din pacate, s-au daramat bursele inainte sa apuce vreo companie romaneasca sa se coteze pe Nasdaq.

Dar sunt convins ca imediat ce isi vor reveni, vor exista firme romanesti cotate pe bursa internationala.

Marius Ghenea declara ca 20% dintre magazinele online vor disparea anul acesta, din cauza crizei. Cum comentati?


Vor disparea mai mult de 20% si vor aparea altele, mai multe decat cele care au disparut.

Sa vinzi un produs unei multinationale...Cand vom vedea companii romanesti de IT suficient de puternice pentru a rezista tentatiei de a se vinde?

Depinde de obiectivul fiecaruia. Florin Talpes, cu BitDefender a rezistat tentatiei de a se vinde. Este o problema de strategie.

Unii oameni sunt facuti sa construiasca foarte mult, sa faca o companie foarte mare, altii sunt facuti sa fie sales antreprenori.

Sa duca firma pana la un anumit punct, dupa care sa o incredinteze unor parinti mai buni, care sa o ia si sa o duca la nivelul urmator.

Fiecare cu ce se pricepe sa faca, fiecare cu ce isi doreste sa faca.

Cum vi se pare Second Life ca model de business?


Este un model de business foarte bun, cata vreme produce bani, si din ce stiu eu, compania este profitabila. Orice model de business care produce bani este foarte bun. 

Acum cativa ani spuneati ca cea mai buna afacere este Internetul, unde poti sa ajungi milionar in scurt timp, daca esti suficient de destept. Pe atunci, va ascultau putini. Acum, din ce in ce mai multi sunt atenti. Care sunt cele mai bune afaceri in 2009?

Cred ca principalul atu al unei afaceri, asa cum o gandesc eu, este sa fie scalabila exponential. Respectiv, cu aceleasi resurse sa poti sa vinzi din ce in ce mai mult.

Cu alte cuvinte, sa construiesti o data si sa vinzi de mai multe ori. Acest lucru se poate face doar cu proprietate intelectuala.

Scrii software si il vinzi pe Internet.

Pentru ca Internetul este ca o strada cu un miliard jumate de trecatori prin fata magazinului tau. N-ai decat sa scoti mana afara, sa il iei pe cate unul de guler si sa il bagi in magazin.

Un potential de un miliard si jumatate de vizitatori in magazin este pur si simplu extraordinar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gecad, #georgescu, #internet, #radu , #Magazine online