Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Din 2012, taxele se vor plati online

Din 2012, taxele se vor plati online

De la mijlocul anului viitor, romanii isi vor plati online taxele, impozitele si amenzile, din fata calculatorului, conform NewsIn.

Acest lucru va fi posibil datorita unui sistem national integrat, dupa cum a declarat pre?edintele Asociatiei de Plati Electronice din Romania (APERO), Adrian Apolzan.

"In august 2012 orice cetatean i?i va putea plati taxele, impozitele sau amenzile din fata calculatorului, evitand cozile. Sistemul National Electronic de Plati este un serviciu care va oferi o alternativa pentru plata taxelor ?i impozitelor atat pentru cetateni, cat si pentru mediul de afaceri, prin intermediul mijloacelor electronice de plata. Este o platforma unica prin care se pot vizualiza ?i achita toate contributiile catre institutiile publice inrolate", a precizat Apolzan, in cadrul unui seminar pe teme bancare.

Reprezentantul APERO a explicat ca la platforma nationala vor fi conectate sistemele locale existente si vor fi introduse informatiile legate de obligatiile de plata, ajungandu-se totodata la un control asupra cheltuielilor, la reducerea birocratiei si la marirea volumului de taxe colectate.

"Sistemul va genera economii de timp si resurse atat pentru institutii, cat si prin contribuabili, astfel ca vor scadea costurile cu personalul de la ghisee, iar cei care au de platit vor evita cozile si deplasarile la administratiile financiare. Oricine va avea posibilitatea de a plati taxele online de oriunde din lume prin simpla accesare a internetului, utilizand cardul bancar", a explicat Apolzan.
Prin sistemul central, comisionul pe tranzactie este de maxim 2%, dar nu poate depasi 30 lei pe tranzactie.
Pre?edintele APERO a mai spus ca, potrivit calendarului inrolarii, in prima etapa de inregistrare intra municipiile resedinta de judet si municipiile sau ora?ele cu populatie mai mare de 150.000 de locuitori, iar in etapa a doua municipiile si orasele de pana la 150.000 de locuitori.
Ultima etapa vizeaza inregistrarea comunelor si a institutiilor publice nevizate de primele doua etape.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1246 ori
Citeste mai multe despreplata online taxe impozit amenda