Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Americanii si norvegienii construiesc o fortareata in zona arctica. Va fi una digitala

Americanii si norvegienii construiesc o fortareata in zona arctica. Va fi una digitala


Un mic orasel norvegian de la limita cercului arctic va deveni unul dintre punctele cel mai bine securizate de pe glob.

Un proiect americano-norvegian va transforma localitatea Kolos intr-o fortareata a datelor digitale, zona fiind aleasa atat pentru climatul rece, care paote reduce costurile nergetice cu 60%, dar si pentru faptul ca este extrem de izolata, relateaza CNBC.

Baza de date care va fi construita aici va fi ce amin mare din lume, sustin creatorii proiectului.

"Localitatea ste inconjurata de ape si dealuri, ceea ce o fereste de orice agresiune fizica", sustin expertii care au lucrat la proiectul fortaretei digitale.

Firma care va administra proiectul se asteapta sa creeze 2000 pana la 3.000 de locuri de munca, alte 10.000-15.000 de slujbe urmand sa se dezvolte treptat in zona.

Scandinavia are deja o alta fortareata digitala construita in Suedia, dar noua baza de la Kolos va fi dedicata stocarii datelor ezultate din aplicarea noilor tehnologii cuatice, cu mutiple variabile rezultate in urma calculelor efectuate de programele de calculator.

Peter Smith, un profesor de la Universitatea Southampoton sustine ca Google ar putea lansa anul acesta un computer care sa faca un pas inainte fata de actuala tehnologie.

"Imaginati-va un calculator care va putea rezolva direct problemle de securitate din IT sau din Finante. Se ridica si problema reactiei pe care o vor avea guvernele si populatia puse in fata unui program inexpugnabil", a comentat acesta.

Smith crede ca fortaretele digitale, la care utilizatorii vor avea acces doar prin intermediul tehnologiei cloud, reprezinta viitorul tehnologiei cuantice, astfel de baze de date urmand sa impanzeasca in viitor tot globul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3562 ori