Academia hackerilor: Danemarca recruteaza razboinici cibernetici

Luni, 11 Aprilie 2016, ora 13:30
3031 citiri
Academia hackerilor: Danemarca recruteaza razboinici cibernetici
Foto: Wikimedia

Confruntati cu o serie de atacuri cibernetice fara precedent, derulate impotriva unor lideri guvernamentali si a unor institutii de stat, oficialii danezi au decis sa recurga la o solutie inedita de contracarare a pericolelor din mediul online.

Hackerii cu talent nativ si un cazier nepatat sunt cautati de serviciile de spionaj din Danemarca pentru a fi pregatiti in cadrul unei academii speciale din subordinea Serviciului Special de Informatii de Aparare al regatului nordic (DDIS), anunta Quartz.

Vulnerabili online

Conform rapoartelor agentiilor de securitate daneze, institutiile oficiale ale statului au fost vizate in ultimul an de atacuri cibernetice la o scara mare.

Ministerul de Externe al tarii a fost vizat de o serie de atacuri phishing vreme de 7 luni in cursul anului 2015, iar site-ul Parlamentului a fost atat de asaltat de infractorii cibernetici, incat, in decembrie, acesta a cedat.

Intre 2014 si 2015, un furnizor de interenet din tara si clientii acestuia au fost tinta altor atacuri de spionaj online, mai arata raportul DDIS.

De luna trecuta, serviciile de Securitate din Danemarca au decis ca este cazul sa ia masuri serioase pentru a contracara pericolele din mediul online, recurgand la recrutarea hackerilor prin intermediul unor anunturi publicitare.

"Ai ce iti trebuie?"

Publicat de ziarele si revistele online din toata tara, anuntul intreaba fara ocolisuri: "Ai ceea ce iti trebuie pentru a deveni membru al unei echipe secrete de elita?".

Sunt cerute foarte clar abilitati de programare, logica matematica si un cazier curat.

Recrutii vor fi trimisi la cursuri in cadrul unei academii speciale, iar dupa absolvire misiunea lor va consta in a creste securitatea din mediul online din tara, contracararea atacurilor cibernetice si spargerea sistemelor de pe care sunt directionate atacurile cu scopul de a-i spiona pe atacatori.

Cursurile vor debuta in luna august si vor dura 4 luni si jumatate.

"Cautam persoane cu abilitati pe care sa le putem dezvolta in continuare. Nu au nevoie de studii de specialitate. Pot fi simpli hackeri cu abilitati native. Cel mai mult ne intereseaza sa continue pana cand reusesc sa sparga codurile. Nu exista limite in acest sens", afirma Lars Findsen, seful serviciului de securitate.

O noua arma

Absolventii academiei hackerilor din Danemarca vor fi instruiti si in tehnici de contraspionaj, avand rolul de a tine sub supraveghere comunicatiile online ale retelelor teroriste infiltrate in tara, o misiune luata in serios de autoritatile de la Copenhaga in lumina tragicelor evenimente de la Paris si Bruxelles.

"Cauta in special persoane capabile sa efectueze atacuri asupra retelelor ostile. Acesti oameni exista, dar intrebarea este daca vor accepta sa lucreze pentru statul danez", spune Jesper Lund, presedintele unei organizatii care militeaza pentru libertatea din mediul online.

In trecut, Danemarca a mai recrutat hackeri pentru diverse operatiuni guvernamentale, asa cum au facut-o si Statele Unite sau Marea Britanie. Acum insa, programul este dus la un alt nivel.

"Danemarca s-a trezit acum pentru ca sunt extrem de multe amenintari. Lumea trece printr-o noua cursa a inarmarii, iar hackerii sunt noile arme", considera Carsten Schurmann, profesor de informatica in cadrul Universitatii din Copenhaga.

#academie hackeri Danemarca, #spioni hackeri, #atacuri cibernetice Danemarca, #securitate Europa , #Securitate IT