Cehia a devenit o tinta preferata de piratii informatici

Vineri, 08 Martie 2013, ora 11:16
1431 citiri
Cehia a devenit o tinta preferata de piratii informatici

Cehia este afectata de o serie de atacuri cibernetice masive care nu au fost inca revendicate, sporind astfel temerile ca vor urma atacuri mai periculoase.

"Motivele raman necunoscute, din moment ce, pana acum, nu le-a revendicat nimeni. Caracterul atacului nu ne permite sa deducem de ce l-a lansat aceasta persoana sau grup de persoane", a anuntat Radek Holy, purtator de cuvant al Centrului national pentru securitate cibernetica, potrivit Agerpres.

Valul de atacuri cibernetice de saptamana aceasta a pus autoritatile cehe in alerta. Este vorba despre "cel mai important atac de acest fel din Republica Ceha de la dezvoltarea internetului", sustine seful departamentului de infractiuni informatice din cadrul politiei cehe, Karel Kucharik.

De luni, diverse organisme si institutii cehe sunt vizate de atacuri de tip DDoS (Distributed-Denial-of-Service), care constau in "inundarea" unui server cu solicitari pentru a-i impiedica temporar functionarea.

Dupa un prim atac masiv care a vizat, luni, principalele servere de informatii cehe, hackerii au atacat marti cel mai mare motor local de cautare pe internet, Seznam, apoi, miercuri, serverele bancii centrale (CNB), ale principalelor banci comerciale si ale agentiei de presa CTK.

Joi dimineata, paginile de internet ale operatorilor cehi de telefonie mobila au fost, la randul lor, vizate de atacurile "piratilor".

Cine s-ar afla in spatele atacurilor

Potrivit purtatorului de cuvant al Telefonica Czech Republic, unul dintre operatorii piratati, atacurile au provenit de la adrese IP din Rusia.

Radek Holy se arata insa sceptic cu privire la o presupusa "pista rusa". "Nu putem spune sigur ca acest atac vine din Rusia", a subliniat purtatorul de cuvant al Centrului national pentru securitate cibernetica.

"Nu este vorba doar de adrese IP ale unor calculatoare din Rusia, ci si ale unora din alte tari europene. Este o retea de masini +sclave+, numita Bootnet, pe care utilizatori imprudenti au descarcat un program malware, prin intermediul caruia hackerii au putut lansa aceste atacuri fara stirea lor (a utilizatorilor)", explica Holy.

Presa ceha formuleaza trei ipoteze: atacurile ar fi putut fi declansate de un informatician solitar, de o miscare de protest de tip Anonymous, sau ar putea fi vorba de un test inaintea unui atac mai spectaculos. Aceasta ultima varianta "nu poate fi exclusa, insa nu o putem deloc confirma", afirma Holy.

Purtatorul de cuvant asigura insa ca atacurile "nu sunt periculoase, ci mai degraba agasante" pentru organizatiile vizate. "Aceasta forma de atac supraincarca serverele cu un numar mare de solicitari, insa nu poate merge mai departe de atat. Este ca si cum o multime de oameni ar veni la intrarea intr-o organizatie. Usile sunt blocate, nimeni nu poate intra, nimeni nu poate iesi, insa este imposibil sa furi ceva din interiorul cladirii", explica Holy.

#atac cibernetic Cehia, #pirati informatici Cehia, #atacuri informatice DDoS , #Securitate IT