Daramarea topului celor 5 mituri urbane din sectorul securitatii IT

Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 16:24
1394 citiri
Daramarea topului celor 5 mituri urbane din sectorul securitatii IT

Industria de securitate IT nu este ocolita de mituri urbane: povesti care se raspandesc si care pe parcursul timpului, devin acceptate ca adevaruri generale.

Printre cele mai des numite mituri se afla faptul ca exista companii de securitate care produc virusi sau ca acestea angajeaza hackeri. In plus, mare parte dintre utilizatori sunt convinsi ca nu exista virusi pentru Mac, Linux sau platforme de telefonie mobila.

1. Companiile de securitate antivirus produc virusi. Afirmatia este absurda, in special daca va ganditi ca primim in jur de 55.000 de noi virusi in fiecare zi. Daca ar fi adevarat, un astfel de scandal ar fi fost descoperit cu siguranta in cei 20 de ani sau mai multi de cand sectorul securitatii IT este dedicat protejarii utilizatorilor. Una dintre principalele probleme pe care industria le-a avut de rezolvat a fost cum sa faca fata efortului de procesare a unui numar enorm de amenintari pentru a mentine utilizatorii nostri protejati.

2. Companiile de securitate angajeaza hackeri.

3. Nu exista virusi pentru Mac, Linux sau platforme de telefonie mobila. Ne-am dori cu totii ca toate acestea sa fie adevarate! Este general sustinut ca nici una dintre aceste platforme nu prezinta riscuri pentru utilizatori si ca virusii sunt conceputi doar pentru platforme Windows. Adevarul este ca exista virusi pentru toate aceste platforme. Diferenta consta in volumul de amenintari care circula in comparatie cu cele proiectate pentru Windows. Explicatia este simpla: hackerii sunt in cautare de profit. Daca scopul este sa ajunga la cat mai multi oameni posibil si prin urmare la mai multe potentiale victime de la care pot fura, care este cea mai buna tinta? O platforma cu 10 de milioane de utilizatori sau una cu 500 de milioane? Raspunsul este evident.

4. Sunt necesare cunostinte considerabile pentru a fi hacker, a dezvolta virusi si pentru a te infiltra in sisteme..., in unele cazuri da, in altele nu. Cu ceva ani in urma era dificil sa se dezvolte virusi, viermi, troieni etc si cunostintele tehnice erau necesare. De fapt, multi hackeri au inceput "doar jucandu-se", iar in timp au invatat, dobandind cunostinte semnificative despre limbaje de programare, protocoale de comunicare etc. Astazi acest lucru nu mai este necesar. Un motiv pentru demolarea acestui mit rezida in faptul ca programele sunt vandute pe Internet, permitand amatorilor sa genereze si sa configureze malware. Nu spunem chiar ca oricine o poate face, dar cu putine cunostinte si daruire, este posibil sa construiesti, de exemplu, un botnet care poate infecta 13 milioane de calculatoare din intreaga lume (numit Mariposa).

5. Femeile nu lucreaza in companiile de securitate. Aceasta presupunere este la fel de frecventa pe cat este de neadevarata. 

#virusi hackeri mituri securitate it , #Securitate IT