Dezvaluirile lui Snowden: Washingtonul a lansat 231 de atacuri informatice in 2011

Duminica, 01 Septembrie 2013, ora 12:02
1270 citiri
Dezvaluirile lui Snowden: Washingtonul a lansat 231 de atacuri informatice in 2011

Serviciile americane de informatii au lansat 231 de atacuri informatice in 2011, vizand Iranul, Rusia, China sau Coreea de Nord, scrie cotidianul The Washington Post, pe baza unor documente furnizate de Edward Snowden.

"Aceste dezvaluiri (...) furnizeaza noi probe potrivit carora <> tot mai numeroase ale administratiei Obama se infiltreaza pe retele informatice in strainatate si perturba functionarea acestora", scrie WP, care isi bazeaza afirmatiile pe documente despre bugetul secret al serviciilor americane de informatii furnizate de catre fostul consultant al Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA).

In afara de aceste atacuri cibernetice, specialisti "se inflitreaza in retele straine pentru a le plasa sub un control american discret", continua ziarul, evocand proiectul numit GENIE, al carui buget se ridica la 652 de milioane de dolari. Astfel, programe de tip malware au fost plasate "in fiecare an in zeci de mii de computere", scrie cotidianul american.

"Pana la sfarsitul anului, GENIE urmeaza sa controleze cel putin 85.000 de programe introduse in masini alese strategic in intreaga lume", fata de aproximativ 21.000 in 2008, se arata in documente consultate de catre ziar.

"Documentele furnizate de catre Snowden si discutii cu fosti oficiali americani ilustreaza o campanie de intruziune informatica mult mai importanta si mult mai agresiva decat ceea ce s-a luat in calcul pana in prezent", continua WP.

Intre cele 231 de atacuri informatice efectuate in 2011, conform acestor documente bugetare, "aproape trei sferturi vizau tinte de cea mai mare importanta, pe care fosti oficiali le identifica ca apartinand unor adversari ca Iranul, Rusia, China si Coreea de Nord sau unor activitati ca proliferarea nucleara", adauga cotidianul.

#Snowden scandal SUA spionaj, #Snowden spionaj informatic, #Snowden spionaj SUA , #Securitate IT