Fondatorul WikiLeaks, increzator in sansele de a deveni parlamentar in Australia

Marti, 06 August 2013, ora 16:57
1178 citiri
Fondatorul WikiLeaks, increzator in sansele de a deveni parlamentar in Australia

Fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra de peste un an, s-a declarat increzator marti in sansele de a fi ales in parlamentul australian.

Assange, cetatean australian, candideaza impreuna cu alti sase membri ai WikiLeaks la alegerile legislative prevazute sa aiba loc la 7 septembrie. El va candida pentru Senat, relateaza AFP.

Sondajele "imi acorda intre 25 si 28% din intentiile de vot si 40% pentru alegatorii in varsta de cel putin 30 de ani", a declarat Julian Assange pentru televiziunea australiana SBS, de la ambasada Ecuadorului.

"Este un rezultat foarte semnificativ", a apreciat Assange, care a promis sa fie un "observator independent al activitatii guvernului" pe mai multe subiecte, intre care reforma impozitelor, cererile de azil si politica privind schimbarea climei.

Una dintre prioritatile membrilor grupului sau va fi de a distribui celorlalti parlamentari un instrument ce le permite sa comunice WikiLeaks informatii privind coruptia, "lucruri pe care le-au vazut, dar nu pot fi dezvaluite".

Daca aceasta experienta politica functioneaza in Australia, Assange doreste sa exporte modelul unui partid WikiLeaks in SUA, Irlanda si oriunde.

Julian Assange, a carui extradare este solicitata de Suedia pentru o acuzatie de viol pe care el o neaga, s-a refugiat din iunie 2012 la ambasada Ecuadorului, care i-a acordat protectie. Totodata, el se teme sa fie extradat in SUA din cauza divulgarii de catre site-ul sau a sute de mii de telegrame confidentiale americane.

#proces Julian Assange, #dezvaluiri wikileaks, #candidatura Assange Parlament Australia , #Securitate IT