NATO si-a facut forta de reactie rapida impotriva atacurilor cibernetice

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 08:03
2011 citiri
NATO si-a facut forta de reactie rapida impotriva atacurilor cibernetice

Ministrii Apararii din cadrul NATO au aprobat marti formarea unei forte de actiune rapida destinata protectiei retelelor informatice ale Aliantei atlantice in caz de atacuri cibernetice, relateaza AFP.

"Am incheiat un acord pentru a forma echipe de reactie rapida pentru a proteja sistemele informatice ale NATO", a declarat secretarul sau general, Anders Fogh Rasmussen, pentru presa.

Cei 28 de ministri au luat aceasta decizie in cursul primei reuniuni ministeriale consacrata apararii cibernetice in cadrul Aliantei.

"Este o problema serioasa careia ii dam atentia cuvenita" deoarece "poate avea consecinte devastatoare", a adaugat Rasmussen.

Acesta a precizat ca sistemul de aparare al NATO impotriva atacurilor informatice va fi "pe deplin operational pana la toamna".

In 2012, reteaua Aliantei s-a confruntat cu "peste 2.500 de cazuri de activitate cibernetica anormala sau cu tentative de intruziune", adica "o data la trei ore, ziua si noaptea, in fiecare zi a anului", a declarat acesta.

Protectia NATO "este o prima faza. A doua va fi examinarea felului in care Alianta poate raspunde cererilor aliatilor care se confrunta cu atacuri cibernetice", a adaugat Rasmussen. "Un atac impotriva unui aliat ne poate afecta pe toti daca nu este combatut rapid", conform acestuia.

"Aceasta dezbatere este dificila deoarece statele nu impart aceleasi obiective. Unele considera apararea cibernetica ca fiind in esenta de competenta nationala", a declarat un diplomat european. "Avansam cu pasi mici", a adaugat acesta, subliniind ca forta de reactie rapida va include la inceput doua echipe de cate trei persoane.

Necesitatea unei mai bune pregatiri in fata atacurilor informatice a fost avansata de secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, prezent pentru prima data la o reuniune a NATO.

Acesta si-a exprimat preocuparea dupa recentele dezvaluiri privind infiltrarile informatice si furtul de date privind numeroase sisteme de armament american de catre piratii informatici chinezi.

NATO a creat in 2008 un Centru de cercetare si formare pentru aparare cibernetica (CCDCOE) la Tallinn, in Estonia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#NATO echipa Internet, #NATO lupta hackeri, #NATO atacuri cibernetice , #Securitate IT