Neglijenta angajatilor, printre principalele cauze ale furtului de informatii

Duminica, 01 Septembrie 2013, ora 13:43
1704 citiri
Neglijenta angajatilor, printre principalele cauze ale furtului de informatii
Companiile pierd informatii si din cauza neglientei angajatilor

Greselile angajatilor se numara printre principalele cauze ale breselor de securitate, care pot duce la scurgeri de informatii confidentiale ale companiei, se arata intr-un unui studiu efectuat de B2B International, in parteneriat cu Kaspersky Lab.

Desi vulnerabilitatile din programele folosite in mod obsnuit de angajati in activitatile lor zilnice se regasesc printre principalele cauze ale incidentelor de securitate IT, 39% dintre companii raportand aceasta problema, numarul mare de diverse tipuri de incidente care au loc din cauza erorilor angajatilor este la fel de mare. Patru din cinci tipuri de incidente de securitate IT care au avut loc in cadrul companiilor au fost legate de greseli ale angajatilor.

Aproape o treime dintre respondenti au avut au avut scurgeri de informatii cauzate de angajati

Aproximativ 32% dintre respondenti au declarat ca s-au confruntat cu scurgeri de informatii cauzate de erori ale angajatilor. Un procent mai redus, dar nu mult, respectiv 30% dintre companii, au inregistrat incidente care implicau pierderea sau furtul dispozitivelor mobile din cauza neglijentei angajatilor.

Au existat si numeroase situatii in care angajatii au fost cei care au declansat intentionat scurgerile de informatii, au declarat 19% dintre companiile participante la studiu. Incidentele care au avut drept cauza folosirea incorecta a dispozitivelor mobile (prin intermediul clientilor de e-mail sau a mesajelor text) au avut loc in 18% dintre companiile respondente.

Scurgeri de informatii delicate de angajati, cauzate de pierderea sau furtul de mobile

In acelasi timp, aproximativ 7% dintre cei intervievati au declarat ca actiunile angajatilor au fost cauza scurgerilor de informatii confidentiale foarte importante legate de operatiunile companiilor. Cel mai adesea, scurgerile de informatii delicate cauzate de angajati au avut loc odata cu pierderea sau furtul dispozitivelor mobile - 9% dintre respondenti au raportat acest tip de incidente.

Riscurile pot fi eliminate

Aceste tipuri de incidente pot fi eliminate - sau riscul poate fi minimizat - prin implementarea unui set de masuri, inclusiv prin educarea angajatilor cu privire la amenintarile IT, si dezvoltarea, adoptarea si supravegherea punerii in aplicare a politicilor de securitate in interiorul companiei. Un alt pas esential este utilizarea solutiilor de securitate specializate.

#securitate informatica, #studiu it, #securitate date, #furt date , #Securitate IT