Obama va declasifica partial programul de spionaj informatic PRISM

Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 16:21
1619 citiri
Obama va declasifica partial programul de spionaj informatic PRISM

Presedintele american Barack Obama a declarat miercuri la Berlin ca serviciile secrete americane nu se amesteca in corespondenta electronica a cetatenilor europeni sau americani si a promis ca va declasifica partial programul de spionaj electronic PRISM, relateaza AFP si EFE.

"Nu ne aflam intr-o situatie in care serviciile secrete americane sa cotrobaie prin corespondenta electronica a cetatenilor germani, americani, francezi sau a altora", a afirmat Obama in timpul conferintei de presa comune cu cancelarul Angela Merkel.

Totusi, liderul de la Casa Alba considera ca pentru securitatea SUA este utila interceptarea de date telefonice si de internet la nivel mondial, el sustinand ca in acest fel au fost prevenite cel putin 50 de acte teroriste.

Barack Obama a mai spus ca atingerile aduse in acest fel vietii private au fost foarte limitate si toate operatiunile de supraveghere au fost supervizate de un tribunal.

Liderul american s-a angajat totodata sa desecretizeze partial programele de spionaj electronic dezvaluite de fostul angajat al Agentiei Nationale de Securitate (NSA), Edward Snowden. Potrivit lui Obama, scopul acestei declasificari este ca cetatenii sa vada amploarea datelor obtinute prin aceste programe, procesul de obtinere a informatiilor si modul in care ele sunt folosite de serviciile secrete.

La randul sau, Angela Merkel a recunoscut ca Germania a obtinut "informatii importante" datorita serviciilor secrete americane". "Internetul este pentru noi o zona necunoscuta", care ofera "noi posibilitati dusmanilor statului nostru de drept pentru a ne pune in pericol modul de viata", a adaugat ea, subliniind ca o problema importanta o constituie folosirea unor mijloace adaptate si proportionate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spionaj informatic SUA, #monitorizare corespondenta electronica SUA, #program spionaj electronic PRISM, #declasificare PRISM Obama , #Securitate IT