Parlamentul European sustine sanctiunile Comisiei pentru protejarea datelor personale pe Internet

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 09:46
2250 citiri
Parlamentul European sustine sanctiunile Comisiei pentru protejarea datelor personale pe Internet

Propunerile de sanctiuni prezentate de Comisia Europeana pentru a consolida protectia datelor personale in UE au fost sustinute luni de Parlamentul European, un semnal clar adresat liderilor europeni cu cateva zile inaintea unui summit, transmite AFP.

Documentul aprobat luni de Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European cu 49 de voturi pentru si unul contra sprijina si intareste propunerile formulate de comisarul european pentru justitie, Viviane Reding, pentru a controla transferul de date personale ale cetatenilor din UE si a pedepsi abuzul.

Initiativa trebuie aprobata prin vot in sedinta in cursul unei viitoare sesiuni a Parlamentului.

"Cu o foarte larga majoritate, Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European a trimis un semnal puternic: incepand de astazi (luni), protectia datelor este o afacere europeana", si-a exprimat satisfactia Viviane Reding.

Proiectul de lege europeana impune marilor grupuri din domeniul internetului sa obtina consimtamantul prealabil al persoanelor pentru utilizarea datelor lor personale, sub pedeapsa unor amenzi.

Unele tari UE considera proiectul prea dur pentru micile companii

Marea Britanie, Olanda si Irlanda au emis serioase rezerve in legatura cu aceasta initiativa considerata mult prea severa cu micile companii.

Europenii au descoperit PRISM, programul informatic derulat de Agentia Nationala de Securitate (NSA) pentru a scana comunicatiile electronice online de pe site-urile Facebook, Google sau Skype.

Datele personale ale cetatenilor europeni sunt transferate si folosite in Statele Unite fara sa li se aduca la cunostinta si fara sa aiba posibilitatea de a se apara in fata tribunalelor americane din cauza Patriot Act, adoptat dupa atentatele de la 11 septembrie 2001.

Comisarul Reding vrea sa impiedice ca datele persoanele ale cetatenilor din UE sa paraseasca spatiul european fara consimtamantul acestora.

Propunerile sale se doresc descurajante pentru companiile americane active pe teritoriul UE care transfera date europene in Statele Unite.

In cazul incalcarii regulilor europene, Viviane Reding recomanda sanctiuni ce pot merge pana la 2% din cifra anuala de afaceri la nivel mondial ale unor companii ca Google sau Facebook. Parlamentul European s-a pronuntat luni pentru majorarea la 5% a cuantumului acestor amenzi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#protectie date internet, #protectie date utilizatori companii, #sanctiuni firme protectia datelor, #furt date personale , #Securitate IT