Pentagonul a infiintat o forta de reactie rapida pentru a contracara razboiul electronic al rusilor

Sambata, 17 Septembrie 2016, ora 16:27
7965 citiri
Pentagonul a infiintat o forta de reactie rapida pentru a contracara razboiul electronic al rusilor
Foto: Wikimedia

Oficialii armatei americane au anuntat deschiderea unui birou special pentru operatiuni de reactie rapida in domeniul razboiului electronic, in vederea contracararii atacurilor cibernetice si electronice ale celui mai redutabil adversar al momentului, Rusia.

Publicatia Defense One citeaza unul dintre expertii Pentagonului in domeniu, generalul maior Walter E. Piatt, care a recunoscut ca dezvoltarea capacitatilor de lupta cibernetice si electronice din Rusia starneste ingrijorare la Washington.

Ucraina, camp de teste

"Sarcina noului birou este de a completa lipsurile pe care le sesizam in conditii reale de conflict, in urma rapoartelor intocmite de comandantii trupelor noastre. Adversarii nostri isi modernizeaza tehnica de lupta intr-un ritm foarte rapid, ceea ce face ca, in anumite conditii, capacitatile noastre de reactie sa fie inadecvate.

Pentru a ne pastra avantajul, trebuie sa dezvoltam tehnologiile existente si pe cele aflate inca in stadiu de cercetare intr-un ritm care sa faca fata conflictelor actuale si celor viitoare", a explicat Piatt, care va supraveghea activitatea noului department din Pentagon.

Un loc in care rusii au ales sa etaleze si sa testeze noile tehnologii de lupta pare sa fie zona de conflict din estul Ucrainei, unde fortele separatiste sustinute de Moscova beneficiaza de sisteme rusesti de bruiaj si deturnare a dronelor militare folosite de trupele ucrainene in misiuni.

"In ultimii ani am invatat din ceea ce am vazut pus in aplicare in Ucraina si in Siria si din sistemele pe care le-au pus in functiune in aceste teatre de operatiuni. Am observat folosirea combinata a dronelor fara personal uman si a sistemelor de atac cibernetice si electronice care confera o nota sofisticata operatiunilor derulate de trupele rusesti", admite si subsecretarul de stat al Apararii, Eric Fanning.

Lectii utile

Steven Pifer, fost ambssador american la Kiev, crede ca multe dintre tehnicile de lupta dezvoltate de rusi si puse in aplicare de rebelii separatisti din estul Ucrainei se dovedesc a fi lectii utile pentru expertii armatei SUA.

"Cred ca, dupa 15 ani de operatiuni derulate impotriva insurgentilor din Orientul Mijlociu, armata a inceput sa calculeze cum se va desfasura un conflict de amploare in Europa.

Un lucru pe care l-am sesizat este ca Rusia foloseste echipamente electronice de lupta foarte eficiente in estul Ucrainei. Cred ca sunt unele lectii pe care fortele armate ale Statelor Unite le-au invatat din ceea ce au facut rusii in regiunea Donbas", a explicat diplomatul.

Pifer crede ca inclusiv misiunile de pregatire a armatei ucrainene derulate de trupele americane au avut ca scop observarea tehnicilor de lupta modern desfasurate de Rusia in zonele controlate de separatisti.

#razboi cibernetic Ucraina, #tehnica militara Rusia, #conflict SUA Rusia, #razboi europa , #Securitate IT