Scandalul de spionaj din SUA. Snowden si-ar fi "riscat viata" pentru libertate si democratie

Luni, 10 Iunie 2013, ora 17:45
1361 citiri
Scandalul de spionaj din SUA. Snowden si-ar fi "riscat viata" pentru libertate si democratie

Edward Snowden, un fost consultant NSA aflat la originea unor scurgeri de informatii despre programe secrete de supravegeherea comunicatiilor, a declarat ca a decis sa isi riste "viata si pe cea a familiei" sale pentru protejarea "libertatii" tuturor si a "democratiei", relateateaza AFP.

"Am fost spion aproape toata viata mea de adult, deci nu imi place sa ma aflu in lumina proiectoarelor", pledeaza in cotidianul The Washington Post acest tanar, in varsta de 29 de ani, refugiat la Hong Kong, de unde a marturisit ca este autorul scurgerilor de informatii ce au declansat furie la Washington.

Saptamana trecuta, The Washington Post si cotidianul britanic The Guardian au dezvaluit in mod succesiv doua programe secrete ale Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA). Unul vizeaza "recoltarea" incepand din 2006 a datelor apelurilor telefonice efectuate in Statele Unite prin intermediul Verizon si, se pare, si a altor operatori. Celalalt, numit PRISM, vizeaza interceptarea comunicatiilor navigatorilor pe Internet pe noua mari retele de socializare, ca Facebook.

"Stiu ca voi avea de suferit pentru ceea ce am facut si ca dezvaluirile marcheaza sfarsitul pentru mine", i-a spus Snowden jurnalistului Barton Gellman de la The Washington Post.

"Sunt constient de importanta serviciilor de informatii, insa ma opun (...) oricarui sistem de supraveghere in masa, automat si omniscient (...), care mi se pare ca reprezinta un pericol mai mare pentru libertate decat riscul de a rata informatii. In orice caz, nu merita un asemenea pret", pledeaza Snowden.

Aceste sisteme de supraveghere masive si intruzive reprezinta "o asemenea amenintare pentru democratie, incat mi-am riscat viata si pe cea a familiei mele" pentru a lupta impotriva acestui fenomen, conchide acest fost tehnician CIA, care lucra de patru ani pentru diversi subcontractori NSA.

#scandal spionaj SUA, #scurgere informatii Snowden, #spionaj internet SUA, #spionaj telefonie SUA , #Securitate IT