Scandalul Snowden. Guvernul britanic a fortat The Guardian sa distruga dosare

Marti, 20 August 2013, ora 09:16
1311 citiri
Scandalul Snowden. Guvernul britanic a fortat The Guardian sa distruga dosare

Guvernul britanic a fortat cotidianul The Guardian sa distruga dosare, amenintandu-l cu o procedura judiciara dupa publicarea unor documente secrete americane furnizate de Edward Snowden, a declarat marti editorul jurnalului britanic, relateaza AFP.

Alan Rusbridger a afirmat ca a fost contactat "de un foarte inalt responsabil al guvernului, care afirma ca reprezinta opinia premierului". Rusbridger a avut apoi doua intalniri cu acest responsabil, care "i-a cerut returnarea sau distrugerea tuturor materialelor pe care le aveam in lucru".

The Guardian se afla in plin proces de publicare a dezvaluirilor privind programele de supraveghere in masa ale Agentiei Nationale de Securitate (NSA) din SUA si ale omologului sau britanic, GCHQ, dupa ce fostul consultant american Snowden i-a transmis cotidianului mii de documente secrete.

Intr-un articol publicat marti de The Guardian, Rusbridger sustine ca autoritatile i-au spus: "V-ati distrat destul. Acum vrem sa dati inapoi lucrurile acestea".

"Am avut apoi mai multe intalniri cu persoane mai putin cunoscute de la Whitehall", cartierul unde se afla birourile premierului, a continuat editorul. "Cererea era aceeasi: returnati materialele de la Snowden sau distrugeti-le. Ati avut parte de dezbaterea voastra. Nu este nevoie sa mai scrieti pe acest subiect", i s-ar fi comunicat lui Alan Rusbridger.

Editorul a declarat ca guvernul l-a amenintat sa demareze o procedura judiciara pentru a incerca sa recupereze documentele secrete, in cazul in care jurnalul nu le distruge.

"Iar atunci s-a produs unul din cele mai bizare momente din lunga istorie The Guardian", a adaugat acesta.

"Doi experti in securitate de la GCHQ au supravegheat distrugerea harddisk-urilor in subsolul The Guardian pentru a se asigura ca nu mai exista nimic care ar putea prezenta vreun interes de a fi transmis agentilor chinezi", a povestit editorul.

Articolul lui Alan Rusbridger a fost publicat in contextul in care autoritatile britanice sunt vizate de un val de proteste dupa arestarea timp de noua ore a lui David Miranda, partenerul jurnalistului care a lucrat cu Snowden pentru a dezvalui programele de supraveghere americane.

Rusbridger a condamnat arestarea si a avertizat ca "in scurt timp va deveni imposibil pentru jurnalisti sa aiba surse confidentiale".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#scandal Snowden, #spionaj electronic Marea Britanie, #documente The Guardian Snowden, #scandal spionaj Marea Britanie , #Securitate IT