Spionaj cibernetic. Gigantii IT din SUA cer transparenta in privinta programelor de interceptare

Sambata, 20 Iulie 2013, ora 09:50
1391 citiri
Spionaj cibernetic. Gigantii IT din SUA cer transparenta in privinta programelor de interceptare

Mari grupuri online precum Facebook, Google si Apple, alaturi de organizatii civice cer Administratiei americane sa publice "rapoarte de transparenta" privind programele de supraveghere a comunicatiilor.

Grupurile online si organizatiile civice au trimis o scrisoare in acest sens presedintelui Barack Obama, directorului serviciilor de informatii, James Clapper, si unor membri ai Congresului, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Scrisoarea este semnata de 22 de companii, printre care se numara AOL, Apple, Facebook, Google, Microsoft, Twitter si Yahoo!, fonduri de investitii si 36 de organizatii profesionale.

Initiativa intervine in contextul dezvaluirilor facute de fostul consultant al Agentiei pentru Securitate Nationala Edward Snowden privind programele secrete de interceptare a comunicatiilor.

Reactii in Europa

Comisarul european pentru justitie Viviane Reding si-a anuntat dorinta de a intari protectia cetatenilor Uniunii Europene impotriva utilizarii datelor lor personale de catre SUA, scrie AFP, preluata de Agerpres.

Programul "PRISM le-a aratat europenilor necesitatea de a avea reguli puternice si stricte", a subliniat Viviane Reding intr-un interviu acordat AFP inainte de inceperea unei reuniuni informale cu ministrii de justitie din UE de la Vilnius, in Lituania.

Ea a salutat faptul ca a obtinut sprijinul ministrilor francez si german, Christiane Taubira si Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, semnatare ale unei declaratii comune in care insista pe "datoria de a garanta un inalt nivel de protectie a datelor cetatenilor europeni".

"Fiecare trebuie sa stie ce date personale sunt colectate de operatorii de telecomunicatii, in ce masura aceste date sunt transferate autoritatilor straine si cu ce scop", insista cei doi ministri.

'Actiunea comuna franco-germana va fi extrem de utila", a dat asigurari Viviane Reding, al carei proiect de reglementare pentru a intari protectia datelor in UE a fost respins la ultima reuniune a ministrilor la inceputul lunii iunie, la Luxemburg, inainte de izbucnirea scandalului Snowden.

"Vom putea accelera ritmul si vom face acest lucru extrem de repede", a adaugat Viviane Reding, care spera la progrese la urmatoarea reuniune oficiala a ministrilor de interne si justitie din UE la 7 si 8 octombrie, la Luxemburg.

#spionaj cibernetic SUA, #interceptare comunicatii online SUA, #scandal Edward Snowden , #Securitate IT