Spionaj electronic. SUA acuza Le Monde ca a publicat informatii "inexacte", dar nu ofera alte detalii

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 09:01
1144 citiri
Spionaj electronic. SUA acuza Le Monde ca a publicat informatii "inexacte", dar nu ofera alte detalii

Directorul serviciilor americane de informatii a asigurat marti ca articolele publicate recent de cotidianul francez Le Monde, referitoare la activitatile de spionaj ale NSA in Franta, contin informatii "inexacte si inselatoare privind activitatile serviciilor americane de informatii".

"Informatia potrivit careia Agentia Nationala de Securitate (NSA) a colectat peste 70 de milioane de 'inregistrari ale datelor telefonice de la cetateni francezi' este falsa", a declarat James Clapper, fara a preciza in ce anume consta inexactitatea acestei informatii.

"Nu vom intra in amanunte privind activitatile noastre, insa am spus deja clar ca Statele Unite aduna informatii de acelasi tip cu cele colectate de toate statele", a adaugat Clapper, directorul a peste 16 agentii de informatii, inclusiv NSA.

"Statele Unite colecteaza informatii pentru a proteja natiunea, interesele si aliatii lor in fata amenintarilor teroriste sau a proliferarii armelor de distrugere in masa", a afirmat el, mentionand ca "Statele Unite acorda multa importanta prieteniei indelungate cu Franta si vom continua sa cooperam in domeniul securitatii si serviciilor de informatii".

Cotidianul francez Le Monde, care a dezvaluit luni informatii despre spionajului telefonic al serviciilor americane de informatii in Franta, citand documente oferite de fostul consultant al NSA Edward Snowden, a publicat marti noi detalii despre interceptarea ambasadelor, printre care reprezentanta diplomatica a Frantei la New York.

Potrivit Le Monde, NSA a efectuat 70,3 milioane de inregistrari ale datelor telefonice in Franta, in perioada 10 decembrie 2012-8 ianuarie 2013.

Presedintele francez François Hollande si-a exprimat luni, in cursul unei discutii la telefon cu omologul sau american, Barack Obama, "profunda dezaprobare" fata de "practicile inacceptabile" ale aliatului sau.

De asemenea, seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, a reiterat marti dimineata, in cadrul unei intrevederi la Paris cu secretarul de Stat american John Kerry, ca Franta este nemultumita de aceasta situatie.

#spionaj informatic SUA, #supraveghere electronica Franta, #scandal spionaj Snowden, #interceptare comunicatii Franta , #Securitate IT