SUA confirma: NSA a fost creata pentru a decripta comunicatiile

Duminica, 08 Septembrie 2013, ora 13:44
1144 citiri
SUA confirma: NSA a fost creata pentru a decripta comunicatiile

Dezvaluirile din presa de joi, potrivit carora agentia americana NSA este capabila sa decodeze sisteme de criptare pe Internet nu sunt "un secret", deoarece aceasta este misiunea sa, a reactionat vineri directia americana a serviciilor de informatii (ODNI).

Sprijinindu-se pe documentele furnizate de Edward Snowden, fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate (NSA), New York Times, The Guardian si ProPublica afirma ca NSA si corespondentul sau britanic GCHQ pot decripta aproape tot ceea ce este codat pe Internet, fie ca este vorba despre e-mailuri sau tranzactii bancare.

"Ca misiunea NSA este sa descifreze comunicatiile criptate nu este un secret", chiar daca aceste metode sunt, afirma ODNI intr-un comunicat publicat vineri.

"De-a lungul istoriei, tarile au recurs la criptare pentru a-si proteja secretele si astazi teroristii, infractorii din spatiul virtual, traficantii de fiinte umane si altii fac acelasi lucru pentru a-si ascunde activitatile", observa ODNI, care reuneste sub umbrela sa 16 agentii americane de informatii, intre care NSA.

"Comunitatea noastra de informatii nu si-ar face treaba daca nu ar incerca sa contracareze acest lucru", adauga ODNI.

Agentia a fost creata in 1952 tocmai pentru a "sparge codurile".

Dincolo de ce aduc aceste dezvaluiri "dezbaterii publice in curs" despre atingerile aduse de NSA libertatilor publice, publicarea unor "detalii clasificate" furnizeaza "o foaie de parcurs adversarilor nostri" pentru a dejuca supravegherea serviciilor americane, denunta ODNI.

Presa a dezvaluit, joi, existenta unui program ultrasecret numit Bullrun care permite "spargerea" criptarii automate a comunicatiilor pe Internet gratie supercalculelor si cooperarii societatilor Internet.

In pofida promisiunilor de transparenta ale presedintelui Barack Obama in privinta programelor de supraveghere ale NSA, dezvaluirile datorate lui Snowden traseaza conturul unei organizatii atotputernice cu capacitati de intruziune care par nelimitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spionaj electronic SUA, #decriptare informatii NSA, #spionaj National Security Agency, #supraveghere cibernetica SUA , #Securitate IT