Turcii isi fac retea proprie de internet. Va fi controlata drastic de catre autoritati

Marti, 13 Iunie 2017, ora 08:51
4208 citiri
Turcii isi fac retea proprie de internet. Va fi controlata drastic de catre autoritati
Foto: amisampath.com

Administratia din Turcia va trebui sa treaca pana la sfarsitul acestui an pe reteaua Kamu Net, conceput de oficiali din guvernul de la Ankara, a anuntat ministrul Transporturilor si Comunicatiilor din Turcia, Ahmet Arslan.

Sub pretextul eliminarii riscurilor de atacuri cibernetice, Turcia a initiat proiectul Kamu Net pentru a impune un control draconic asupra utilizatorilor de internet, arata datele prezentate de Daily Sabah.

"Am facut progrese importante in porivinta securitatii cibernetice. Cu Kamu Net vom fi capabili sa inspectam in mod regulat utilizatorii. Daca vedem vreo bresa, trimitem avertisment pentru inchiderea acesteia", a precizat ministrul Arslan.

Sistemul are masuri de siguranta cel putin ciudate, fiind gandit sa fie izolat in cazul depistarii unui atac cibernetic. "Este o masura de a impiedica atacatorii sa provoace pagube altor utilizatori", a mai spus oficialul de la Ankara.

Kamu Net pare sa fie si o unealta de vanatoare in depistarea ultimilor adepti ai clericului opozant Fetullah Gullen, acuzat ca ar sta in spatele tentativei de lovitura de stat de anul trecut.

Conform guvernului de la Ankara, adeptii FETO, miscarea condusa de Gullen, au reusit in 2016 sa initieze operatiuni de interceptare a convorbirilor din retea prin intermediul unor firme de IT. Acest lucru a dus la inchiderea Autoritatii pentru Comunicatii si Telecomunicatii din Turcia si la un val de arestari in randul angajatilor.

"Am luat masuri sa nu se mai intample asa ceva. Tehnologia a evoluat si nu ne convine sa stim ca cineva sta confortabil si spioneaza tot ce avem de spus.

Stim cat de importanta este securitatea cibernetica in aceste vremuri. Un virus venit din SUA a blocat accesul cetatenilor nostri la internet", a tinut sa aminteasca ministrul Comunicatiilor de la Ankara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
O filială a gigantului american Google, Mandiant, avertizează joi, 18 aprilie, într-un raport, cu privire la activităţi ale unei grupări de hackeri cu legături cu spionajul rus, Sandworm,...
#control internet Turcia, #retea Kamunet, #securitate cibernetica , #Securitate IT