WannaCry: Ce instrumente au avut la indemana hackerii care au atacat simultan calculatoare din 100 de tari

Marti, 16 Mai 2017, ora 17:27
5577 citiri
WannaCry: Ce instrumente au avut la indemana hackerii care au atacat simultan calculatoare din 100 de tari
Foto: The Hacker News

Virusul WannaCry folosit in atacul care a afectat 200.000 de calculatoare din 100 de tari, inclusiv 322 de computere din Romania, a fost creat dupa reteta vulnerabilitatilor Windows exploatate si de NSA si CIA in operatiunile de spionaj de acum cativa ani, sustin experti in securitate cibernetica.

Cunoscuta sub numele de "Eternal Blue", bresa din programul Windows a ramas necunoscuta mult timp programatorilor Microsoft, dar a fost descoperita si utilizata cu sarg de catre expertii in spionaj cibernetic al NSA, mentioneaza postul CNBC.

Abia in luna martie, expertii gigantului IT din Seattle au pus la punct o solutie care remedia acest "calcai al lui Ahile" din programul Windows, dar nu toate computerele au apucat sa faca upgrade in timp util.

Publicarea unui set de documente Wikileaks privind tehnicile de spionaj folosite de americani par sa fi scos in evidenta vulnerabilitatile sistemului de operare Windows, la acelasi lucru conducand si postarile efectuate de gruparea Shadow Brokers.

De aici si pana la adoptarea instrumentelor de lucru ale spionilor de catre hackerii din spatele atacului WannaCry nu a fost decat un pas, dupa cum reclama si directorul juridic al Microsoft, Brad Smith, intr-un avertisment adresat guvernelor din toata lumea.

"Guvernele din lumea intreaga ar trebui sa trateze acest ataca ca pe un semnal de alarma. Trebuie sa aiba o abordare diferita si sa adere la reguli din ciberspatiu care sa ii faca sa trateze aceste instrumente ca pe niste arme reale.

Avem nevoie ca guvernele sa ia in considerare raul pe care il fac civililor atunci cand strang informatii despre vulnerabilitatile unor programe si incearca sa le foloseasca in interes propriu", a explicat reprezentantul Microsoft.

O parte dintre expertii in securitate sustin ca la ora actuala nici macar nu trebuie sa ai aptitudinile unui hacker de scoala veche pentru a sparge diverse sisteme informatice, instrumentele de atac cibernetic puse in vanzare pe piata neagra putand face un hacker si dintr-o gospodina neobisnuita cu secretele tehnologiei.

"Sunt mormane intregi de vulnerabilitati ale unor sisteme puse la vanzare. Exista o piata specifica pentru acest tip de produse si nici macar nu trebuie sa fii bun ca sa le folosesti.

Barierele care ii delimitau pe hackeri de restul lumii au inceput sa cada", spune Emily Orton, co-fondator al firmei de securitate Darktrace din Marea Britanie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#atac cibernetic WannaCry, #instrumente hackeri, #vulnerabilitati Windows , #Securitate IT