Securitatea votului prin Internet, cu semnul intrebarii in SUA

Marti, 29 Mai 2012, ora 13:31
1577 citiri
Securitatea votului prin Internet, cu semnul intrebarii in SUA

Votul prin Internet starneste in continuare temeri in SUA, numerosi experti avand indoieli asupra securitatii unui asemenea tip de scrutin, se mentioneaza intr-un comentariu AFP publicat marti.

Cu toate acestea, la alegerile prezidentiale din luna noiembrie, peste 20 de state americane vor recurge la votul electronic si chiar la cel prin fax, modalitati ce vor fi folosite in special de militarii in misiune si de alegatorii care se vor afla in alte tari in ziua votului. In SUA, presiunea in favoarea votului electronic este tot mai mare, dupa cum afirma recent Matt Masterson, responsabil cu alegerile in statul Ohio, in cadrul unui forum de la Universitatea George Washington. "Cand faceti totul pe internet intr-un confort deplin, oamenii doresc sa-si exprime si votul in acest mod", afirma acesta.

Votul pe internet a fost deja adoptat de mai multe tari, cum ar fi cazul Estoniei unde 25% dintre alegatori au votat online la ultimele alegeri legislative de anul trecut.

Dar in SUA numerosi specialisti in securitate cibernetica se declara ingrijorati in legatura cu posibilitatile de piratare sau de manipulare. "Sistemele informatice cum ar fi cele ale Google, Pentagonului sau ale Facebook au fost victimele unor intruziuni", reaminteste Alex Halderman, de la Universitatea din Michigan, care a devenit celebru in SUA aratand la Washington in anul 2010 cum poate fi piratat un sistem test de vot electronic. "Vor mai trece decenii, daca aceasta se va intampla vreodata, inainte sa putem vota electronic in deplina siguranta", a declarat el in cadrul aceluiasi forum.

In opinia sa, alegerile americane ar putea fi o tinta foarte tentanta pentru piratii care ar dori sa destabilizeze sistemul politic al primei puteri mondiale. "Daca toata lumea ar vota astazi on-line, sunt convins ca probabilitatea unei fraude substantiale ar fi de 100%", avertizeaza Halderman.

Michael Clarkson, specialist in probleme informatice la Universitatea George Washington, considera la randul sau ca extinderea votului electronic la alegerile din SUA ramane dificila, din cauza riscurilor de intruziune in sistem, subliniind ca "dupa 30 de ani de cercetari, inca nu stim cum sa facem acest lucru astfel incat sistemul sa fie extins la scara nationala, dar facem progrese in acest sens".

Mai optimist, Richard Soudriette, consultant in problematica alegerilor la un centru de analiza din Colorado, crede ca cele mai multe neajunsuri au fost deja indepartate pentru ca "in ultimii zece ani companiile din sectorul informatic au creat sisteme de criptare care fac votul mai sigur". El estimeaza ca "intr-un deceniu in cele mai multe dintre statele dezvoltate alegerile nationale se vor desfasura online'.

#vot Internet SUA, #extindere vot Internet, #frauda vot Internet , #Servicii Web