Serviciu francez de informatii, acuzat de suprimarea unui articol din Wikipedia

Duminica, 07 Aprilie 2013, ora 17:05
1632 citiri
Serviciu francez de informatii, acuzat de suprimarea unui articol din Wikipedia

Wikimedia Foundation a acuzat sambata un serviciu francez de informatii, Directia Centrala de Informtii Interne (DCRI), ca a dispus suprimarea "sub amenintare" a unui articol din enciclopedia online gratuita Wikipedia, apreciind ca aducea atingere secretului apararii nationale, relateaza AFP.

Ministerul francez de Interne a contestat sambata seara, pentru AFP, orice amenintare: "Intr-un stat de drept, nu poate fi asimilata unei amenintari angajarea unei proceduri judiciare" cu privire la un "pasaj care ridica probleme securitatii nationale", a subliniat ministerul.

Articolul respectiv, creat la 24 iulie 2009, este dedicat unei statii radio militare din departamentul Puy-de-Dome, in centrul Frantei.

Wikimedia Foundation, cu sediul in Statele Unite, care detine servere ce gazduiesc Wikipedia, afirma pe site ca a fost contactata la 4 martie de catre DCRI, care cerea "suprimarea" articolului. Serviciile franceze relevau ca acesta continea "informatii militare clasificate" si ca "publicarea unor asemenea informatii incalca Codul Penal" francez, potrivit aceleiasi surse.

"Am solicitat DCRI mai multe informatii (...). Din nefericire, aceasta a refuzat sa ofere precizari suplimentare si a cerut din nou ca articolul sa fie sters integral", afirma Wikimedia Foundation, care a refuzat.

Pasajul vizat privea "organizarea componentei nucleare a apararii nationale", precizeaza Ministerul de Interne.

Articolul, postat pe Wikipedia in franceza, a fost tradus in engleza sambata.

#serviciile secrete franceze Wikipedia, #articol Wikipedia servicii secrete franceze , #Servicii Web