Vrei propriul tau "nor"? Cloud-computing la tine acasa!

Luni, 30 Mai 2011, ora 11:29
2526 citiri
Vrei propriul tau "nor"? Cloud-computing la tine acasa!

Toata lumea pare sa se mute in nor. Odata cu aparitia aplicatiilor web-based si a serviciilor de stocare de date online, avem mai multa putere de procesare ca oricand. 

Suitele de productivitate online permit accesarea de documente Office pe laptopul sau smartphone-ul tau, tinandu-le non-stop disponibile pe Web.

Serviciile de streaming in cloud iti pun la dispozitie intreaga colectie de videoclipuri si melodii, pe care s-o accesezi oriunde ai fi, cu orice device pe care il ai la indemana.

Cat despre serviciile de telefonie web-based, acestea te ajuta sa suni oriunde in lume, implicand costuri foarte mici.

De altfel, exista aplicatii online pentru orice, chiar si pentru rolul de antivirus. Poti sa ai incredere in cloud computing? Scepticismul isi face loc tot timpul, cand vine vorba de aplicatii care nu sunt tinute pe masina proprie.

Ca orice componenta a lumii tehnologice, cloud-computing-ul se situeaza in paradigma securitate - comoditate. Cand una creste, trebuie sa scada cealalta.

Daca vrei securitate maxima, trebuie sa iti protejezi informatiile atat in fata "ochilor straini" dar si in fata pierderii sau distrugerii acestor informatii.

De fapt, daca cea mai mare dorinta a ta este ca nimeni sa nu-ti vada fisierele, atunci norul s-ar putea sa nu fie solutia optima.

Desi toate serviciile web-based ofera garantii ca datele vor fi criptate si ca nimeni nu va avea acces la fisiere, nu poti fi niciodata 100% sigur ca asa vor sta lucrurile.

In acelasi timp, serviciile din nor sunt rulate pe ferme de servere masive, astfel ca sunt putine sanse ca informatiile tale sa se piarda, in mod accidental.

Propriul tau "nor"

Daca vrei sa ai accesa la datele tale, oriunde ai fi, dar nu ai incredere sa le stochezi pe serverul altcuiva, iti poti cumpara un device de stocare conectat la retea (network-attached storage).

Este de ajuns sa conectezi device-ul NAS la router-ul tau si toate computerele din retea vor putea sa-l vada ca pe un hard extern usor de accesat de pe smartphone sau laptop si via Web.

Pentru micile companii sau pentru userii simpli, unul dintre cele mai recomandate NAS-uri este Bufallo CloudStor, fiind foarte usor de instalat.

Il conectezi la router, intri pe site-ul My CloyudStor pentru a-l activa si, cateva secunde mai tarziu, ai 2 Tera de spatiu de stocare in nor, pe care nu ti-l poate atinge nimeni.

Dezavantajul este ca informatiile devin mai vulnerabile. Daca device-ul este deconectat din cauza unei pene de curent si tu esti pe drum, nu vei mai putea folosi respectivele informatii.

#cloud computing, #nor, #nor informational, #servicii cloud computing, #informatii, #internet , #Servicii Web