Esti dependent de e-mail? Vezi cum te tratezi

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 15:10
1940 citiri
Esti dependent de e-mail? Vezi cum te tratezi

Pe de o parte, e-mailul este apreciat pentru rapiditatea, usurinta si libertatea comunicarii pe care le ofera. In acelasi timp, este hulit pentru ca ne mananca din ce in ce mai mult timp.

Oricine a fost pus in situatia de a-si pierde o zi intreaga pentru a citi si raspunde la e-mailuri poate spune cat de frustranta se poate dovedi acesta experienta.

Cu toate acestea, il folosim zilnic, verificandu-ne inboxul de zeci de ori pe zi, fara o intentie anume.

Iata motivele principale pentru care folosesti e-mailul in exces.

Deschizi inboxul din inertie

Primul lucru pe care il fac cei care lucreaza la birou, cand ajung dimineata la munca, este sa-si verifice e-mailul. A devenit aproape ca un reflex neconditionat.

Pentru a opri acest obicei, trebuie mai intai sa-ti ingreunezi accesul la e-mail. Sterge scurtatura de pe desktop sau bookmark-ul din browser-ul web.

Apoi, incearca sa inlocuiesti acest obicei cu un altul. Spre exemplu, te poti invata ca in fiecare dimineata, cand ajungi la birou, sa faci un plan de actiune pentru ziua respectiva.

Nu stii ce sa faci in continuare

Cand termini o sarcina, te gasesti mereu in situatia de a deschide inboxul, pentru a gasi noi lucruri de facut, pe care le-ai amanat la un moment-dat, ratacite printre mesajele SPAM.

Cel mai bine este sa iti faci un "to-do list", pe care sa notezi toate task-urile ce urmeaza a fi bifate, rand pe rand.

Citeste si Capcanele e-mailului

 

Astepti un mesaj urgent

Sunt situatii in care deschizi e-mailul pentru a te asigura ca nu a venit un mesaj care necesita interventie urgenta, fie ca este vorba de repararea unui "bug" sau de confirmarea unei comenzi.

Problema este ca, desi nu ai primit un astfel de e-mail, continui sa navighezi prin inbox.

Citesti celelalte e-mailuri, mai putin urgent, pe care apoi te decizi sa le sortezi. Ai reusit astfel sa-ti intrerupi munca, pentru a sorta niste mailuri.

Foloseste programe de notificare, care sa te anunte cand vine un e-mail urgent. Serviciile precum Away Find te vor informa via SMS imediat ce primesti un mesaj important.

Vrei sa amani o anumita activitate

Uneori, atunci cand lucrezi la un raport important, profiti de un moment de respiro pentru a-ti verifica e-mailul foarte rapid.

Dupa ce dai cateva reply-uri, citesti o serie de newslettere si razi la cateva mail-uri trimise de prieteni, iti dai seama ca ai pierdut timp important.

Solutia sta in cronometrarea exacta a pauzei. Impune-ti sa respecti cele 10 minute pe care ti le-ai acordat.

Cauti o recompensa

Cateodata, cand iti deschizi e-mailul, te asteapta un mesaj de la un client multumit sau feedback pozitiv din partea sefului, de ajuns pentru a te simti multumit de sine.

In zilele mai proaste, ajungi sa verifici inboxul, in speranta unui astfel de e-mail.

Solutia este sa gasesti alte metode de automotivare, in zilele fara avant. Spre exemplu, de cate ori primesti un e-mail de multumire, il poti imprima si pune la vedere.

O astfel de colectie iti va da motive sa iti refaci moralul rapid.

#comunicare, #dependent de e-mail, #dependenta, #e-mail, #inbox , #SPAM