UE estimeaza ca jumatate din e-mailuri sunt de tip spam

Marti, 28 Noiembrie 2006, ora 13:24
1212 citiri

Mesajele comerciale nesolicitate (spam) continua sa-i afecteze pe utilizatorii europeni de Internet reprezentand intre 50 si 80 de procente din toate mesajele care intra in conturile de mail, a apreciat luni Comisia Europeana, informeaza AP.Comisarul European pentru societate informationala si media, Viviane Reding, a cerut guvernelor statelor membre sa-si intensifice eforturile impotriva mesajelor de tip spam sau spyware si sa implementeze legislatia UE referitoare la siguranta Internetului.

In plus, Comisia a apreciat ca actuala Agentie Europeana pentru combaterea infractiunilor informatice (European Network and Information Security Agency -ENISA) ar putea coordona activitatea de colectare a datelor referitoare la infractiunile informatice.

Un raport al UE a descoperit ca doar doua state membre (Olanda si Finlanda) au facut progrese pentru punerea in aplicarea directivei din 2002 destinata combaterii spamului.

'In continuare spamul reprezinta intre 50 si 80 de procente din mailurile primite in Europa si doua treimi din mesajele mail venite din afara UE', a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Martin Selmayr.

Potrivit acestuia autoritatile olandeze au reusit sa reduca mesajele spam cu 85 de procente prin recursul la amenzi, obligand astfel firmele sa respecte prevederile legislatiei europene. Anul trecut Autoritatea de reglementare a telecomunicatiilor din Olanda (OPTA) a amendat trei companii cu 60.000 euro pentru trimiterea de mesaje spam, Comisia apreciind ca si alte guverne europene ar putea sa urmeze acest exemplu.

Potrivit firmei de consultanta Ferris Research Institute, la nivel mondial mesajele de tip spam au costat anul trecut aproximativ 39 miliarde euro. Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a precizat ca cele mai multe mesaje spam provin din SUA, responsabila pentru 21,6 procente din mesajele spam care sosesc in UE, urmata de China cu 13,4 procente.

In randul celor 25 de state membre UE lider la capitolul spam este Franta cu 6,3 procente din mesajele de acest fel care sunt trimise in UE.

Rompres