30% din virusii existenti in prezent, creati in primele 10 luni din 2010

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 13:20
1388 citiri
30% din virusii existenti in prezent, creati in primele 10 luni din 2010

Numarul de amenintari informatice create si distribuite in primele zece luni ale anului reprezinta o treime din totalul virusilor existenti, se arata intr-un comunicat emis marti de Panda Security. 

Astfel, 34% din totalul malware-ului creat vreodata a aparut in primele zece luni ale anului.

Pana in luna octombrie a acestui an au fost create 20 de milioane de noi tulpini de malware (inclusiv noile amenintari si variante ale familiilor existente), aceeasi suma ca si pe totalul anului 2009. Numarul mediu de noi amenintari create in fiecare zi a ajuns la 63.000 in acest an, potrivit Panda Security.

"Acest lucru sugereaza ca piata criminalitatii informatice este in prezent in plina crestere, acest lucru fiind posibil si ca urmare a cresterii numarului de creatori de virusi cu cunostinte tehnice limitate, insa care au inclinatii spre astfel de activitati", se mai arata in comunicatul Panda Security.

De asemenea, desi este creat tot mai mult software malitios, durata de viata a acestuia este mai mica: 54% din mostrele de malware sunt active doar 24 de ore, spre deosebire de durata de raspandire de cateva luni a amenintarilor din anii trecuti, mai precizeaza Panda Security.

"Acum sunt infectate cateva sisteme si apoi dispar.

Pe masura ce solutiile antivirus pot detecta noi amenintari, creatorii de virusi modifica malware-ul sau creeaza noi amenintari pentru a evita detectia. Din acest motiv este foarte important sa fie folosite tehnologii de protectie care pot sa neutralizeze, rapid si automat, malware-ul nou si sa reduca riscul la care sunt expusi utilizatorii in primele 24 de ore de la lansare", au explicat reprezentantii Panda.

Acestia au adaugat ca, in ciuda cifrelor dramatice, viteza de crestere a numarului de noi amenintari a scazut incepand cu 2009.

"Din 2003, noile amenintari au avut o rata de crestere de 100% sau mai mult, spre deosebire de 2010 cand discutam de o rata de 50%", a declarat directorul tehnic al Panda Security, Luis Corrons.

Corrons a mai spus ca acest lucru nu inseamna ca sunt mai putine amenintari sau ca piata criminalitatii cibernetice este in scadere, intrucat aceasta continua sa se extinda. 

"Cu toate acestea, se pare ca si creatorii de virusi fac economii, reutilizand codurile malitioase mai vechi sau prioritizand distribuirea amenintarilor existente in detrimentul celor nou create", a adaugat acesta.

#amenintare, #criminalitate, #informatica, #virusi , #Stiri Internet