Alice in Tara Minunilor - noi recorduri 3D si noi standarde tehnologice

Luni, 15 Martie 2010, ora 00:42
2411 citiri
Alice in Tara Minunilor - noi recorduri 3D si noi standarde tehnologice

Noul hit in cinematografele 3D din Romania, Alice in Tara Minunilor, nu aduce doar un nou record de vanzari pentru industria divertismentului, dar si un nou standard de tehnologie 3D, care nu isi gasise pina acum un sprijin extins in randul marilor producatori de filme de la Hollywood.

Daca Avatar este realizat pe standardul 3D botezat RealD, tehnologia folosita de majoritatea filmelor de pina acum, Alice in Tara Minunilor foloseste un nou standard dezvoltat de Dolby Studios, compania care domina industria audio, dar care este un timid incepator in privinta tehnologiei 3D.

In meciul tehnologiilor, merita spus ca Alice a incasat week-end-ul trecut 116,3 milioane de dolari, un record de debut pentru filmele 3D, peste debutul Avatar. Dolby sustine ca tehnologia sa ofera o calitate mai buna a imaginilor 3D, iar acest lucru aduce oamenii la cinema.

Dolby Studios spun ca s-au implicat in industria 3D incepand din 2005, cand Disney a lansat primul desen animat tridimensional, Chicken Little. Pe vremea aceea, pentru proiectiile 3D era nevoie nu doar de ochelarii speciali, ci si de un ecran special, care sa reflecte imaginile.

Oficialii Dolby au inceput sa lucreze la noul format tocmai pentru ca gaseau tehnologia dificil de utilizat. "Vedeam tot felul de probleme umbre care apareau, umbre in jurul imaginilor luminoase, obiecte care trebuiau sa apara doar ochiului stang se vedeau si cu dreptul si invers", a povestit un oficial Dolby.

Asa ca, in urma cu cinci ani, Dolby a inceput sa lucreze la o tehnologie 3D care sa mearga fara ecrane suplimentare si care sa ofere calitate mai buna a imaginilor. Noul standard, care concureaza acum cu RealD, a debutat pe marile ecrane in 2007 cu varianta 3D a Beowulf.

RealD poate fi utilizat in continuare si cu ecranele lucioase. Oficialii companiei sustin ca proprietarii de sali de cinema sunt multumiti ca nu trebuie sa schimbe iar ecranele, iar privitorii sunt multumiti de calitatea imaginilor.

E vorba de software si de calitatea proiectoarelor atunci cand sunt raportate probleme de calitatea imaginilor. In acest moment, circa 19 din primii 20 de operatori de sali de cinema din lume folosesc ecranul reflectorizant al RealD, in timp ce restul au trecut la Dolby 3D.

In Statele Unite, ca numar de sali de cinematograf, raportul este de 88 - 12 pentru RealD. Dar in ultimii ani s-a triplat numarul de sali de cinema pe noua tehnologie, spune Dolby.

Compania e cunoscuta pentru standardele audio, a inventat sistemul 5.1 canale pentru muzica stereo si a devenit un factor obligtatoriu pentru orice echipament multimedia high-tech.

Comenzile pentru sistemul 3D Dolby au crescut anul trecut, in ciuda crizei economice si compania a reusit sa incaseze mai mult decat in anul anterior. Companiile care lucreaza la conversia filmelor 2D la noile formate 3D spun ca tehnologia Dolby este superioara.

"Pe RealD apar multe imagini dublate, cu efecte gresite, iar ca sa le eliminam trebuie sa reducem contrastul, ceea ce afecteaza calitatea imaginii si a filmului", a explicat un oficial Legend Films, compania care a convertit 3D Alice in Tara Minunilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
Apple lucrează la un model de ochelari inteligenți. Pot înlocui căștile AirPods
Apple lucrează la un model de ochelari inteligenți. Pot înlocui căștile AirPods
Apple se află în plin proces de dezvoltare a unei noi game de produse inteligente alimentate de inteligență artificială, inclusiv ochelari inteligenți, căști AirPods cu camere și inele...
#3d, #alice, #avatar, #filme, #tehnologie , #Stiri Internet