ANCOM zice ca numarul de utilizatori de telefonie mobila a crescut

Joi, 26 Mai 2011, ora 15:26
1486 citiri
ANCOM zice ca numarul de utilizatori de telefonie mobila a crescut

In timp ce operatorii raporteaza scaderea numarului de clienti, ANCOM spune ca numarul de utilizatori activi ai serviciilor de telefonie mobila a crescut cu 1% in cel de-al doilea semestru din 2010 fata de jumatatea aceluiasi an, conform NewsIn.

Numarul de utilizatori prin intermediul cartelelor preplatite si numarul abonamentelor persoanelor juridice au inregistrat cresteri cu 2%, respectiv 0,1%, in timp ce numarul abonamentelor incheiate de persoane fizice a scazut cu 0,6%.

Potrivit raportului publicat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), traficul total de voce originat in retelele de telefonie mobila a continuat sa creasca, pana la 26,5 miliarde de minute, insa cresterea de 4% este de aproape trei ori mai mica decat cresterea inregistrata in primul semestru al anului 2010.

Traficul de voce mediu lunar originat per cartela SIM "activa" a ajuns la 3ore si 01min, in timp ce numarul mediu lunar de SMS-uri trimise se mentine la aceeasi valoare de 27 de SMS-uri. In acelasi timp, durata medie a unui apel in retelele de telefonie mobila a scazut cu 2 secunde, fiind de 2 minute si 12 secunde.

In segmentul telefoniei fixe, in a doua jumatate a anului 2010 s-au inregistrat scaderi pe linie, atat ale numarului de linii (-4%), numarului de abonati (-4%), cat si ale traficului total (-7%) si duratei medii a unui apel de voce (-2%). Numarul de linii instalate persoanelor fizice a inregistrat o rata de scadere dubla comparativ cu cea a numarului de linii instalate persoanelor juridice (-4%, comparativ cu -2%).

Datele ANCOM mai arata ca, in a doua parte a anului 2010, serviciile de acces la internet au continuat sa inregistreze cresteri, cu toate ca ratele de crestere au fost inferioare celor din semestrul precedent. Conexiunile de acces la internet la puncte mobile in banda larga au crescut cu 21%, ajungand la 4 milioane de conexiuni, dintre care aproape 1 milion il reprezinta conexiunile prin intermediul modemurilor/cardurilor/USB (+31% in semestrul anterior).

Rata de crestere de 2% a conexiunilor de acces la internet la puncte fixe se situeaza la jumatatea ratei de crestere inregistrate in primul semestru al anului 2010, numarul acestora ajungand la 3 milioane. In functie de suportul utilizat, conexiunile prin xDSL (9%) si cablu UTP/FTP (1%) au inregistrat cresteri, in timp ce conexiunile prin celelalte suporturi au inregistrat scaderi.

De asemenea, rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet la puncte fixe la 100 locuitori a ajuns la 14%, in timp ce rata de penetrare la 100 gospodarii a crescut la 36,8%. Dupa cresteri in ultimele trei perioade de raportare, conexiunile la puncte fixe instalate persoanelor juridice au scazut cu 6% in a doua jumatate a anului 2010, comparativ cu o crestere de 3% a celor instalate persoanelor fizice.

Potrivit ANCOM, dupa ce in primul semestru al anului 2010, numarul total de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale a scazut, in cel de-al doilea semestru, numarul acestora a crescut cu 2%, pana la valoarea de 5,74 de milioane. Aceasta crestere a fost bazata in principal pe cresterea cu 5% a numarul de abonati prin retele satelit (DTH), deoarece numarul de abonati prin retele de cablu a continuat sa scada cu 1%.

Numarul de abonati prin tehnologie IP (IPTV) continua sa inregistreze cresteri importante (+135%), insa ponderea acestora in numarul total de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale ramane foarte redusa (0,5%).

Totodata, numarul de abonati din mediul urban la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale prin cablu isi continua trendul descendent din ultimii ani, iar numarul de abonati din mediul rural a ramas constant.

La sfarsitul anului 2010, in Romania se inregistrau 2,8 milioane de abonati la serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale receptionate in format digital, in crestere cu 7% fata de jumatatea anului. Desi numarul total de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale prin cablu a scazut, numarul de abonati ai serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale prin cablu in format digital a crescut cu 13% (pana la 0,4 milioane).

Raportul de date statistice a fost realizat pe baza datelor raportate de catre furnizorii de retele sau servicii de comunicatii electronice autorizati, care au desfasurat activitati comerciale in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2010.  

#telefonie mobila, #numar abonati telefonie mobila, #ancom, #iptv, #cartela sim, #acces internet , #Stiri Internet