Apocalipsa robotilor: E si jobul tau in pericol?

Duminica, 17 Septembrie 2017, ora 13:17
1605 citiri
Apocalipsa robotilor: E si jobul tau in pericol?
Foto: Pixabay

Adevarul este ca robotii vor inlocui oamenii pe piata muncii, numai ca ne vor "fura" doar anumite joburi.

CNN Money a facut o lista cu joburile care sunt in pericol si cu cele care nu vor fi afectate prea mult de revolutia tehnologica.

Casierii, in pericol

Joburile pentru care e nevoie doar de o diploma ce atesta absolvirea liceului vor fi automatizate cel mai rapid. Motivul? Astfel de sarcini nu necesita prea multa analiza sau gandire critica. In plus, ele pot fi gestionare mai usor si mai ieftin de catre roboti. Sa luam exemplu jobul casierilor, care e deja inlocuit in multe magazine.

In Statele Unite, reteaua CVS a insalat puncte de self-checkout in 448 de unitati. De asemenea, unele restaurante McDonald's au pus ecrane tactile in locul oamenilor pentru preluarea comenzilor. La fel si Wendy's.

Si sa nu uitam de "magazinul viitorului" prezentat de Amazon in decembrie 2016, fara casieri si fara case de marcat, plata realizandu-se prin intermediul smartphone-ului.

"Industria de retail trece printr-o criza existentiala", sustine analistul Robert Hetu. "Exista o nevoie de a elimina majoritatea proceselor manuale, cu toate ca magazinele s-au bazat decenii intregi pe munca manuala", adauga specialistul.

Robert Hetu se asteapta ca automatizarea sa fie omniprezenta in super si hipermarketuri in cativa ani, in timp ce expertiza umana va fi in continuare apreciata in magazinele de lux.

Soferii, in pericol

Unele dintre cele mai mari companii din lume investesc miliarde de dolari pentru a construi roboti care sa inlocuiasca intentionat oamenii din campul muncii. Un exemplu elocvent il reprezinta masinile care se conduc singure.

De la Google si Uber la Tesla si Ford, producatorii auto si companiile IT se intrec in acest domeniu.

Sa ne imaginam putin: odata ce masinile si camioanele se vor conduce singure, de ce am mai avea nevoie de soferi? Vivek Wadhwa, autorul cartii "The Driver in the Driverless Car", estimeaza ca aproape 5 milioane de joburi care au legatura cu sofatul vor disparea dupa ce automobilele vor deveni 100% autonome, cel mai probabil pana in 2025.

Cel mai optimist scenariu este ca va fi nevoie totusi de un om in masina care sa descarce si sa care bagajele si coletele pana la usa casei tale. Asta daca transportul pachetelor cu dronele va da gres.

Pe de alta parte, masinile care se conduc singure vor crea alte tipuri de joburi. De exemplu, va fi nevoie de cineva care sa supravegheze o flota de masini autonome, nu-i... citeste mai departe despre "Apocalipsa robotilor: Jobul tau e in pericol sau nu?" pe Ziare.com

#roboti joburi, #roboti locuri munca, #roboti fura joburi , #Stiri Internet