Atentie la roaming! In 500 de localitati din Romania, risti sa platesti si cand esti sunat

Joi, 09 Martie 2017, ora 18:48
791 citiri
Atentie la roaming! In 500 de localitati din Romania, risti sa platesti si cand esti sunat
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanii care locuiesc in localitati de la granita sau trec prin acestea trebuie sa fie foarte atenti la serviciul de roaming, avertizeaza Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Reprezentantii autoritatii precizeaza pentru utilizatorii de telefonie si Internet mobil, care au serviciul de roaming activat, ca in anumite zone din tara, in apropiere de granita, este posibil ca telefonul sau tableta sa se conecteze automat la o retea dintr-o tara vecina si sa foloseasca serviciile de comunicatii la tarife de roaming.

In acest fel, exista riscul sa utilizatorul sa plateasca inclusiv pentru apelurile pe care le primeste.

Citeste si Comisia Europeana promite: Fara roaming din 2017!

In acest pericol... financiar se afla locuitorii din 501 localitati, insa riscul este mai mare in 213. Lista localitatilor poate fi consultata AICI

Riscul este mai mare in judetele Satu Mare (63 de localitati, pe granita cu Ucraina si Ungaria), Botosani (43 de localitati, pe granita cu Ucraina si Republica Moldova), Timis (39 de localitati, pe granita cu Serbia si Ungaria), Iasi (35 de localitati, pe granita cu Republica Moldova) si Bihor (33 de localitati, pe granita cu Ungaria), potrivit unui comunicat remis, joi, Ziare.com de ANCOM.

Trebuie precizat ca roaming-ul involuntar poate aparea doar atunci cand utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automata a retelei.

"Atentie! Faptul ca ati folosit telefonul/tableta in roaming involuntar nu va scuteste de plata acestui serviciu. Costurile vor fi si mai mari daca este vorba de tari care nu sunt membre UE si in care nu se aplica tarifele de roaming reglementate la nivelul Uniunii, precum Republica Moldova, Serbia si Ucraina", precizeaza ANCOM.

Vezi si Apeluri mai ieftine in strainatate: Cu cat si de cand scad tarifele de roaming

Cum poate fi evitat roaming-ul involuntar

Pentru a evita o astfel de situatie:

-Selectati manual reteaua (dezactivati optiunea telefonului de selectare automata a retelei) ;

-Solicitati operatorului sa va activeze serviciul de roaming numai la cerere;

-Verificati la ce retea e conectat telefonul sau tableta inainte de a le utiliza, in cazul in care selectarea retelei ramane pe modul automat.

A.G. ...citeste mai departe despre "Atentie la roaming! In 500 de localitati din Romania, risti sa platesti si cand esti sunat" pe Ziare.com

#pericol roaming retea vecina, #pericol roaming tara vecina , #Stiri Internet