Balcanizarea Internetului? Guvernele incep sa-si intinda tentaculele peste lumea viruala

Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 15:00
2051 citiri
Balcanizarea Internetului? Guvernele incep sa-si intinda tentaculele peste lumea viruala
Sursa foto: Huffington Post

Din ce in ce mai multi utilizatori si detinatori ai unor retele social-media de peste tot din lume se plang da faptul ca libertatea Internetului incepe sa devina un vis palid, calcat chiar si asa cu bocancii de catre organismele guvernamentale.

Rusia, Turcia, China, Statele Unite, Iranul, dar si alte state impun restrictii asupra informatiilor propagate prin intermediul celei mai mari retele de comunicare din lume si isi tin sub supraveghere stricta atat cetatenii proprii, cat si pe cei ai altor state.

Sa fie internetul o arma cu doua taisuri? In locul libertatii sperate, se poate transforma reteaua globala intr-un mijloc de control si opresiune? Batalia dintre utilizatori si guverne pare sa se dea fix pe aceasta tema, chiar daca limbajul oficial adauga alte forme mesajului de preluare a controlului asupra Internetului. Ingrijorator pare sa fie faptul ca masurile de cenzura a informatiilor, de spionare a propriilor cetateni si de represiune nu vin doar din state care abia mijesc ochii spre universul democratiei, ci si din partea Statelor Unite, locul unde se presune ca s-a nascut ideea de democratie moderna, dupa cum atrage atentia publicatia Financial Times.

Fisura Snowden

Scandalul din Statele Unite s-a declansat odata cu defectarea agentului si analistului de date Edward Snowden care a dezvaluit modul in care National Security Agency (NSA) nu se limita la recoltarea datelor publice ale unor persoane ci proceda inbclusiv la violarea corespondentei si a comunicatiilor derulate in mediul online. Scandalul diplomatic declansat cu aceasta ocazie le-a reamintit celorlate state ca SUA detine si controlul deplin asupra retelei globale, la suparare "Unchiul Sam" putand sa intrerupa oricand accesul unor state intregi la ascest serviciu.

Raspunsul tardiv al Washingtonului a constat in promisiunea de a trece rolul de control in mainile unui operator international care, cel putin aparent, sa nu fie sub control guvernamental. Vestea pare insa a se dovedi nesatisfacatoare nici pentru adeptii libertatii depline a internetului, nici pentru cei care insista pe masuri mai stricte de control al informatiei raspandite pe aceasta cale. Problema va fi pusa pe tapet la urmatoarea intrunire a reprezentantilor internationali din sistemul de telecomunicatii, sub egida ONU, cel mai probabil un set de reguli omogene urmand sa fie recomandate statelor care intentioneaza sa preia controlul asupra informatiei difuzate online. Pana atunci insa...

...fugi din Rusia cat mai poti

Pentru dezvoltatorilor companiilor care functioneaza in mediul online, Rusia incepe sa devina un perimetru interzis. In ianuarie, guvernul moscovit a blocat fara niciun avertisment si fara vreun motiv legal activitatea Bookmate, o librarie digitala din Moscova. Motivul: aparitia in datele de pe site a unei carti care promoveaza nationalismul rusesc. "Nu mai este niciun secret ca afacerile dezvoltate pe internet si cei care le-au initiat parasesc tara pentru state cu o jurisdictie mai blanda", a comentat Samat Galimov, aflat in spatele afacerii Bookmate.

Pavel Durov, dezvoltatorul unei retele similare Facebook-ului a spus adio Moscovei inca din primavara, optand pentru Berlin dupa ce a protestat impotriva controlului exercitat de guvern pe datele existente in mediul online. In iulie oficialii de la Moscova au dat o lege prin care datele cu caracter personal ale cetatenilor rusi trebuie stocate exclusiv in servere de pe teritoriul Rusiei. Chiar daca pare o masura protectionista, legea este si portita perfecta de a-ti spiona proprii cetateni.

Erodarea libertatii de expresie in mediul online il ingroijoreaza pana si pe presedintele Google, Eric Schmidt. "Se poate ajunge pana la dezmembrarea retelei globale", a avertizat acesta. Deja dupa 20 de ani de experienta din ce in ce mai legata a miliardelor de utilizatori, amestecul guvernelor in controlul opiniilor si limitarea acesului la informatii tinde sa transforme societatea virtuala intr-una de sorginte balcanica.

Turcii imbratiseaza cenzura

Nici in Turcia situatia nu este mai roz. Agentia statala de telecomunicatii este condusa de un fost asgent al serviciului de spionaj, iar noua lege promulgata recent de presedintele Erdogan permite suspendarea activitatii site-urilor la doar patru ore dupa primirea avertismentului oficial.

Masura din Turcia tinde sa dea o fata dictatoriala regimului de la Ankara, fiind comparabila cui restrictiile existente in state precum iran sau China, unde guvernul tine sub control orice forma de libera exprimare.

O lupta in van

Masura adoptata de rusi este privita cu zambetul pe buze de catre tehnicienii care stau in soatele sistemelor informatice ce dezvolta reteaua de internet. "Mentinerea datelor in servere locale nu este o masura care sa contracareze strangerea de informatii de catre o agentie precum NSA. Cea mai sigura cale de a pastra date in siguranta este criptarea lor ", sustine Eric Schmidt.

Cenzura s-ar putea sa nu fie nici ea efectiva in masura in care sub presiunea sociala crescand, state refractare la libera comunicare precum China sau state islamice au inceput sa acorde un grad mai mare de coneectivitate catre populatie. Singura exceptie, ramane Correa de Nord, unde internetul este interzis cu desavarsire.

#internet, #cenzura internet, #libertate de exprimare, #securitate date internet, #control guvernamental asupra internetului , #Stiri Internet