Ca sa nu mai aiba surprize de la hackerii rusi, Estonia isi muta serverele in Luxemburg

Sambata, 15 Iulie 2017, ora 22:55
1277 citiri

Estonia, considerata tara cea mai conectata din lume, a facut inca un pas in aceasta directie si a decis sa deschida in 2018, la Luxemburg, prima e-ambasada, in care sa pastreze baze de date, relateaza AFP.

Sala serverelor, foarte securizata, va gazdui informatii importante ale Guvernului eston, care vor ramane accesibile chiar daca sistemul de pe teritoriul national este inaccesibil.

"Securitatea datelor si securitatea cibernetica sunt de o importanta cruciala din punctul de vedere al increderii oamenilor si functionarii serviciilor", declara luna trecuta premierul eston Juri Ratas.

"Acest lucru face parte din ceea ce numim igiena digitala zilnica in societatile noastre tot mai digitalizate", a adaugat el, intr-o declaratie publicata dupa ce a semnat un acord cu omologul sau luxemburghez Xavier Bettel cu privire la stocarea datelor estone.

"Aceasta este prima ambasada de date din lume", a mai spus Ratas, a carui tara cu 1,3 milioane de locuitori a fost numita E-stonia, din cauza apetitului pentru noi tehnologii.

Dupa cele cinci decenii de ocupatie sovietica, in 1991, Estonia a optat pentru "hi-tech-ul de mare viteza" si se afla pe primul loc in acest domeniu intre tarile UE, la care a aderat in 2004.

Cea mai mare parte a serviciilor publice estone sunt accesibile pe un portal special, iar votul electronic a fost introdus in 2005.

Tallinnul gazduieste un centru NATO de aparare cibernetica, prin care experti din Europa de Vest si America de Nord cauta sa garanteze securitatea celor 29 de membri ai Aliantei Nord-Atlantice.

Masuri de siguranta extraordinare, dupa ce au fost atacati

Estonia cunoaste subiectul, dupa ce, intr-o perioada de tensiuni cu Moscova, in 2007, a fost tinta unui puternic atac cibernetic atribuit unor hackeri rusi. Kremlinul a negat orice implicare in acest caz.

Atacul a durat doua saptamani, iar multe site-uri au fost blocate, inclusiv ale Parlamentului, bancilor, ministerelor, ziarelor si posturilor de televiziune.

Un an mai tarziu, un centru de aparare cibernetica intra in serviciu la Tallinn.

In 2014, Estonia a inceput sa foloseasca servicii internationale de cloud, pentru a salva date ale Guvernului, iar tara s-a aliat cu Microsoft pentru a-si stoca gazeta oficiala.

Ambasada de date de la Luxemburg urmeaza sa stocheze informatii cu privire la impozite, fondul funciar, intreprinderi, documente de identitate, pensii, legislatia si recensaminte.

"Ambasada virtuala are ca scop sa garanteze contin ...citeste mai departe despre "Ca sa nu mai aiba surprize de la hackerii rusi, Estonia isi muta serverele in Luxemburg" pe Ziare.com

#ambasada electronica Estonia, #Estonia servere Luxemburg , #Stiri Internet