Call of Duty 2 a depasit miliardul dolari, se bate cu Avatar

Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 23:30
2797 citiri
Call of Duty 2 a depasit miliardul dolari, se bate cu Avatar

Cel mai popular joc video al momentului, Call of Duty Modern Warfare 2 a depasit Avatar la incasarile in primele zile, iar acum a depasit 1 miliard de dolari, in timp ce filmul 3D al lui James Cameron a urcat la 1,3 miliarde de dolari si ar putea bate Harry Potter daca succesul sau este la fel de global.

Industria jocurilor video – ca si cea de film – nu pare sa fie afectata prea tare de criza economica mondiala. Asta chiar daca s-au inregistrat scaderi ale veniturilor sau stagnari pe anumite segmente.

Totusi, exista succese de masa, cum a fost si Call of Duty Modern Warfare 2. Jocul s-a lansat pe 10 noiembrie 2009 si a atins miliardul in doua luni.

Conform Activision Blizzard, jocul video a incasat 550 de milioane de dolari in primele 5 zile de la lansare, pe cand filmul 3D Avarat a avut doar 500 de milioane de dolari.

In plus, Avatar a si costat producatorii sai tot jumatate de miliard de dolari, adica cea mai mare suma din istoria cinematografiei.

Call of Duty Modern Warfare 2 a incasat 310 milioane de dolari in prima zi de lansare, depasind toate recordurile de pina acum.

Probabil ca pe termen mediu Avatar va depasi 2-3 miliarde de dolari, iar Call of Duty nu va trece de 1,5 miliarde de dolari, dar competitia este extrem de interesanta. Pina acum doar Guitar Hero si World of Warcraft au ajuns la astfel de incasari astronomice.

Seria Call of Duty a inceput in 2004, iar episodul doi a vandut 15 milioane de exemplare, depasind versiunea Modern Warfare, care s-a vandut in 14,4 milioane de unitati din 2007 pina acum.

Spre comparatie, Titanic a adunat cam 1,8 miliarde de dolari pina acum, Lord of the Rings circa 1,12 miliarde, iar Piratii din Caraibe doar 1,07 miliarde de dolari.

Faptul ca un joc video a putut avea asemenea vanzari arata ca, intr-adevar divertismentul s-a schimbat, ca oamenii adopta masiv jocurile video si ca vremea televiziunii ca forma de divertisment se apropie de final.

Jocul video, un FPS (first person shooter), permite utilizatorului sa experimenteze viata de militar profesionist si sa conduca diverse campanii cu sprijin de la membrii echipei. Jocul are grafica speciala, dar si cerintele hardware sunt deosebite.

Incasarile mari i-au facut pe creatorii Call of Duty sa inceapa campania de a compara acest joc cu Avatar sau Harry Potter.

„Foarte putine proprietati media au reusit sa ajunga la incasari de 1 miliard de dolari, ceea ce arata importanta Call of Duty”, a declarat Robert Kotick, CEO al Activision Blizzard.

Analistii au un singur lucru de reclamat: biletele la cinematograf sunt cu mult mai ieftine decat costul unui joc video. Totusi, daca ar costa un bilet cat un joc video, nici Avatar nu ar mai face atatea incasari.

Modern Warfare 2 costa 59,99 dolari, sau mai bine zis 59,99 euro in Europa, cu editii speciale de 79,99 euro, 149,99 euro si 399,99 euro pentru colectionari. Pretul mediu al unui bilet de cinema in Europa este de 7 euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#avatar, #call, #duty, #of, #vanzari , #Stiri Internet