Care sunt regulile dupa care se orienteaza angajatii Facebook cand trebuie sa stearga o postare

Miercuri, 24 Mai 2017, ora 20:33
921 citiri
Care sunt regulile dupa care se orienteaza angajatii Facebook cand trebuie sa stearga o postare
Foto: Arhiva Ziare.com

Unii invoca libertatea de opinie, alti critica asa-numitul "hate speech" pe Facebook. Un articol al ziarului britanic The Guardian arata dupa ce reguli se orienteaza angajatii Facebook cand trebuie sa stearga o postare.

Un carlig verde sau o cruciulita rosie marcheaza diferenta: semnul verde inseamna ca mai merge, cel rosu ca postarea trebuie stearsa.

Cateva exemple: propunerea de a lovi copiii grasi ("Let's beat up fat kids") a ramas pe Facebook. Reteaua de socializare nu a obiectat nici impotriva unor postari precum: da-i cu piciorul unei persoane roscate ("Kick a person with red hair").

Situatia e alta cand cineva cere ca presedintele american sa fie impuscat ("Someone shoot Trump") sau ii indeamna pe alti utilizatori sa atace evrei cu cutitul ("#stab and become the fear of the zionist"): in aceste situatii, angajatul Facebook marcheaza postarea cu o cruciulita rosie, iar aceasta urmeaza sa fie stearsa.

Nici macar pentru institutiile UE sau cele ale statelor membre nu-i usor sa obtina informatii exacte despre felul cum abordeaza Facebook problema incitarii la ura si violenta. Cand intervine reteaua de socializare care poate fi considerata, de multa vreme, si un concern media?

Ziarul britanic The Guardian a publicat recent regulamentul intern al concernului privind sexul, terorismul si violenta. Jurnalistii englezi au obtinut mai mult de 100 de foi interne cu material din scolarizarile pentru angajatii Facebook. Astfel, cititorii au o prima impresie a incercarilor concernului creat de Mark Zuckerberg de a aborda aceste probleme, din moment ce presiunile internationale sunt tot mai mari.

"Facebook corecteaza mereu cate ceva"

"Facebook nu are niciun control asupra continutului", scrie The Guardian, citand o sursa anonima din concern. "A crescut prea mare, intr-un timp prea scurt".

Markus Reuter de la organizatia Netzpolitik.org din Germania observa aceste evolutii de ani de zile. "Practic, concernul Facebook corecteaza mereu cate ceva", explica Reuter intr-un interviu acordat postului Deutsche Welle. "E evident ca aceste corecturi au devenit o sarcina uriasa".

Expertul german a observat ca uneori Facebook diferentiaza intre fotografii si filmari - spre exemplu in cazul unor scene in care sunt maltratate animalele.

Se poate vorbi deja de sadism in astfel de cazuri? Documentele Facebook publicate de ziarul britanic rezuma regula in felul urmator: "Nu le permitem utilizatorilor sa posteze fotografii sau filmari in care se vede cu ...citeste mai departe despre "Care sunt regulile dupa care se orienteaza angajatii Facebook cand trebuie sa stearga o postare" pe Ziare.com

#Facebook stergere comentarii criterii, #Facebook stergere imagini inregistrari, #postari nepermise Facebook , #Stiri Internet