CE cere limitarea riscurilor pentru sanatate generate de expunerea la zgomotul emis de playere

Luni, 28 Septembrie 2009, ora 14:32
992 citiri
CE cere limitarea riscurilor pentru sanatate generate de expunerea la zgomotul emis de playere

Consumatorii vor beneficia de noi setari din fabrica ale playerelor audio personale, care vor respecta nivelurile sigure de expunere, precum si de mesaje clare de avertizare despre efectele negative ale expunerii excesive la niveluri de sunet ridicate, a anuntat, luni, Comisia Europeana (CE), citata de NewsIn.

"Intre 5% si 10% dintre utilizatori risca un deficit auditiv ireversibil. Este vorba despre persoane care asculta muzica timp de peste o ora pe zi la volum ridicat. Se estimeaza ca pana la 10 milioane de persoane din UE ar putea fi expuse acestui risc.

Comisia Europeana a transmis, luni, un mandat organismului european de standardizare CENELEC, solicitand elaborarea de noi standarde tehnice de siguranta", se mai arata in comunicatul CE. Standardele UE actuale nu prevad nicio limita maxima pentru sunete si nu impun nicio etichetare specifica referitoare la volumul sonor, dar cer introducerea unei mentiuni in manualul de instructiuni, pentru a avertiza cu privire la efectele adverse ale expunerii la un nivel sonor excesiv.

Mandatul propus de CE si cele 27 de state membre vizeaza toate playerele audio personale si telefoanele mobile cu functie de redare a muzicii si prevede ca nivelurile sigure de expunere trebuie sa fie limitate prin setarile "din fabrica" ale produselor.

Mandatul indica in mod clar ca utilizarea in conditii de siguranta depinde de timpul de expunere si de nivelul volumului. Pentru 80 dB(A), expunerea ar trebui sa nu depaseasca 40 de ore pe saptamana. Pentru 89 dB(A), expunerea ar trebui sa nu depaseasca 5 ore pe saptamana, iar setarile din fabrica ale produselor ar trebui sa corespunda nivelurilor sigure de expunere definite anterior.

Standardele UE sunt elaborate de CENELEC (organism european de elaborare a standardelor) in cadrul unui proces care poate dura pana la 24 de luni si la care participa oameni de stiinta, organizatii ale industriei de profil si organizatii de consumatori, precum si alte parti interesate.

Standardele UE nu sunt obligatorii, insa, daca noul standard este aprobat de Comisia Europeana si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, el devine, de facto, norma aplicata de industria de profil. 

#ce, #consumatori, #expunere, #playere , #Stiri Internet