Ce s-ar intampla daca am ramane fara Internet timp de 24 de ore

Sambata, 11 Februarie 2017, ora 17:07
2282 citiri
Ce s-ar intampla daca am ramane fara Internet timp de 24 de ore
Foto: Arhiva Ziare.com

Intr-o lume conectata in toate ungherele ei, multi oameni nu isi pot imagina viata fara Internet nici cateva ore. Totusi, ce s-ar intampla daca accesul la ceea ce reprezinta deopotriva mediul in care comunicam cel mai mult, principala sursa de informare si de divertisment si un rezervor inepuizabil de poze cu pisici nu ar fi posibil pentru o zi intreaga?

Potrivit BBC, consecintele nu ar fi chiar atat de apocaliptice precum am fi inclinati sa ne inchipuim.

In 1995, mai putin de 1% din populatia planetei era online. La acea vreme, Internetul, folosit cu precadere in lumea occientala, era mai mult o curiozitate. Douazeci de ani mai tarziu, peste 3,5 de miliarde de oameni sunt conectati la Internet, deci aproape jumatate din populatia globala, iar numarul creste la o rata de aproximativ 10 oameni pe secunda.

Conform Pew Research Centre, o cincime dintre americani folosesc Internetul "aproape constant", iar 73% il folosesc cel putin zilnic.

In Romania, un studiu IRES de anul trecut a relevat ca 9 din 10 participanti, cu varste cuprinse intre 16 si 50 de ani si care provin din mediul urban, folosesc Internetul si ca 40% dintre repondenti stau online mai mult de trei ore pe zi.

In timp ce majoritatea oamenilor considera accesul la Internet un lucru firesc si imuabil, ne putem imagina cu usurinta scenarii in care acesta ar putea deveni indisponibil la nivel national si chiar global pentru o perioada.

De exemplu, pot fi afectate, mai ales accidental, cablurile subacvatice care transporta volume vaste de trafic de Internet intre continente.

Sau, uneori, poate fi vorba de o decizie a unui guvern cu acces la "butonul rosu" care poate opri Internetul intr-o anumita tara. Acesta a fost cazul Egiptului in timpul miscarii cunoscute ca "Primavara Araba" din 2011, scopul fiind ingreunarea coordonarii activitatii protestatarilor. Situatii similare s-au petrecut si in timpul protestelor din Turcia si Iran.

Insa, potrivit BBC, cea mai serioasa amenintare vine din spatiu, sub forma exploziilor solare, care ar putea distruge sateliti, retele electrice si sisteme informatice.

Si pana la urma, ce s-ar intampla daca am ramane fara Internet pentru o vreme?

A venit o zi cand, fara cel mai mic avertisment, fara niciun semn prevestitor de slabiciune, intregul sistem de comunicare s-a prabusit, in intreaga lume, si intreaga lume, asa cum au inteles-o ei, s-a sfarsit.

In loc de raspuns, ne-ar putea veni in minte paragraful de mai sus din nuvela "The Machi ...citeste mai departe despre "Ce s-ar intampla daca am ramane fara Internet timp de 24 de ore" pe Ziare.com

#picat internet, #conexiune internet , #Stiri Internet