Ce trebuie sa stii despre Wikipedia

Vineri, 13 August 2010, ora 12:44
2945 citiri
Ce trebuie sa stii despre Wikipedia

Fondata in 2001, Wikipedia a reusit sa adune milioane de utilizatori care genereaza continut non-stop, contribuind la dezvoltarea vastei enciclopedii.

Iata cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre Wikipedia:

Numele este compus din cuvintele "wiki", care inseamna website cu continut colaborativ, si "pedia", care provine din enciclopedia.

In momentul de fata, Wikipedia are continut in 260 de limbi. Cele mai multe articole, peste 3 milioane, sunt scrise in limba engleza.

Pe locul imediat urmator se situeaza limba germana cu 1,08 milioane de articole.

Wikipedia este meteo-dependenta. Astfel s-ar putea explica faptul ca olandezii publica mai multe articole decat spaniolii.

In ultimul an, Wikipedia a inregistrat un trafic de 684 de milioane de afisari. Aceste afisari nu au fost monetizate pentru ca Wikipedia nu contine reclame de niciun fel.

Avand o fundatie in spate, Wikipedia se finanteaza din donatii. Misiunea declarata a fundatiei este sa faca disponibila o cantitate cat mai mare de informatii, in cat mai multe limbi.

Oricine poate publica pe platforma Wikipedia, daca respecta anumite reguli: informatiile trebuie sa fie neutre si verificabile.

Cine scrie pe Wikipedia

69% dintre userii care isi lasa amprenta asupra continutului Wikipedia o fac pentru a corecta erori aparute in textele altor utilizatori.

Potrivit unui studiu, 73% dintre utilizatori isi aduc contributia in cadrul Wikipedia fiind motivati de ideea de a-si impartasi din cunostinte.

19% dintre acestia au absolvit cel putin un master, iar 4,4% detin doctorate in diverse domenii.

#wikipedia, #utilizatori, #continut, #articole, #enciclopedie , #Stiri Internet