Copiii din Europa incep sa foloseasca internetul la 7 ani

Sambata, 23 Octombrie 2010, ora 00:06
1230 citiri
Copiii din Europa incep sa foloseasca internetul la 7 ani

Copiii din Europa incep sa foloseasca internetul la sapte ani, dar numai unul din trei copii cu varste intre 9 si 12 ani cred ca sunt suficiente "lucruri interesante" online, potrivit unui studiu paneuropean publicat de Comisia Europeana, citat de Mediafax.

Studiul mai arata ca unul din opt copii au avut experiente neplacute online si nu au abilitatile de a folosi internetul.

In urma acestor rezultate, reprezentantii Comisiei au lansat un concurs pentru a crea continuturi online de calitate pentru copii, care este deschis tuturor producatorilor de continuturi pentru internet din Belgia, Cehia, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia si Spania.

Copii care acum au 15-16 ani au declarat ca au accesat internetul de la varsta de 11 ani, in timp ce copii cu varste de 9-10 ani au spus ca au folosit prima oara internetul cand aveau sapte ani.

Copii din tarile nordice, Estonia, Olanda si Marea Britanie acceseaza internetul la varste mai mici comparativ cu cei din Austria, Grecia, Italia, Portugalia si Romania.

Jumatate dintre copiii care au participat la sondaj au declarat ca intra pe internet zilnic, petrecand online, in medie, o ora si jumatate.

Copiii cu varste de 15-16 ani sunt cei mai activi pe internet, 77% dintre ei intrand online in fiecare zi. Totodata, studiul arata ca internetul este folosit de copii pentru a-si rezolva temele de la scoala (84%) sau pentru a urmari videoclipuri (83%).

De asemenea, 74% dintre copii intra online pentru jocuri video, iar 64% pentru a comunica prin mesaje instant.

Studiul mai arata ca 85% dintre copii intra pe internet de acasa, in timp ce peste jumatate dintre cei cu varste intre 13 si 16 ani intra online din camera lor. Pe de alta parte, 63% dintre respondenti au declarat ca intra pe internet de la scoala.

Majoritate copiilor acceseaza internetul de pe computere, insa unul din trei intra pe internet de pe telefonul mobil sau alte dispozitive portabile. De asemenea, studiul indica faptul ca 5% dintre copii au fost hartuiti pe internet, cu o rata mai mare (14%) in Estonia si Romania.

Totusi, unul din opt copii a marturisit ca a fost deranjat de ceva ce a gasit pe internet. Desi adultii considera ca fac parte dintr-o "generatie digitala", studiul arata ca majoritatea copiilor nu au abilitati de navigare pe internet sau de protectie a informatiilor private in online.

Totodata, 30% dintre respondenti au experimentat simptome legate de folosirea excesiva a internetului.

Studiul a fost realizat pe un esantion de peste 23.000 de copii alaturi de un parinte in Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia si Marea Britanie. 

#copii, #europa, #internet, #online , #Stiri Internet