Cum functioneaza aplicatia clujenilor ce identifica stirile false, care ar fi unica in lume Interviu

Joi, 09 Martie 2017, ora 06:41
1412 citiri
Cum functioneaza aplicatia clujenilor ce identifica stirile false, care ar fi unica in lume Interviu
Foto: TrustServista

O echipa din Cluj a creat o aplicatie care identifica stirile false, unica in lume, potrivit celor care au creat-o.

Platforma, numita TrustServista, analizeaza nivelul de incredere al unei stiri, folosindu-se de unii algortimi de filtrare, analiza, sortare si grupare, dar in final factorul uman conteaza cel mai mult.

Ziare.com a stat de vorba cu echipa care a dezvoltat aplicatia - start-up-ul Zetta Cloud - pentru a vedea de ce este unica in lume.

Cine se afla in spatele proiectului? Cum v-ati hotarat sa faceti o unealta care sa analizeze nivelul de incredere in stirile online?

TrustServista (www.trustservista.com) este realizata de startup-ul clujean Zetta Cloud (www.zettacloud.ro), infiintat in 2013 si specializat in tehnologii de inteligenta artificiala si analiza inteligenta de date. Tot Zetta Cloud este compania care a lansat in premiera pe piata media din Romania in 2013 aplicatia Stirili, un agregator de stiri inteligent care invata automat preferintele utilizatorilor si le livreaza doar stiri de interes, o aplicatie inca unica in Romania.

Ideea care sta la baza TrustServista a venit in anul 2015, pe fondul proliferarii propagandei media din zonele de conflict (Siria), inainte de explozia fenomenului "fake news" dupa alegerile prezidentiale din SUA de anul trecut. Intamplator, Google deschisese o linie de finantare pentru companii media si ne-am hotarat sa aplicam cu ideea noastra.

Cum ati obtinut finantarea pentru acest proiect si ce ne puteti spune despre implicarea Google si participarea la Innovators Race 50?

Google a alocat peste 150 de milioane de euro pentru finantarea institutiilor media din Europa, prin programul Digital News Innovation (DNI). Zetta Cloud a fost printre primele companii care au castigat finantare prin Google DNI, pentru realizarea prototipului TrustServista. Acum programul este la a 3-a runda de finantare, va continua pana la epuizarea fondurilor si speram sa accesam o noua finantare in luna aprilie, o suma semnificativ mai mare ca cea obtinuta anul trecut.

InnovatorsRace50 este un concurs de prestigiu pentru startup-uri din domeniul IT, organizat de gigantul Capgemini. Zetta Cloud este singura companie romaneasca a carei inscriere a fost acceptata la acest concurs si avem sperante ca ne vom califica in urmatoarea runda de selectie, intre cele 50 de companii care se vor lupta sa ajunga in finala. Miza acestei competitii nu este doar premiul financiar de 50.000 de euro, ci vizibilitatea globala pe care ...citeste mai departe despre "Cum functioneaza aplicatia clujenilor ce identifica stirile false, care ar fi unica in lume Interviu" pe Ziare.com

#aplicatie romani stri false, #aplicatie stiri false cluj, #aplicatie stiri false , #Stiri Internet