Directorul financiar al Huawei da in judecata autoritatile canadiene pentru arestarea sa

Luni, 04 Martie 2019, ora 08:17
1172 citiri
Directorul financiar al Huawei da in judecata autoritatile canadiene pentru arestarea sa
Foto: Arhiva Facebook/ Huawei Mobile

Directorul financiar al companiei chineze Huawei, Meng Wanzhou, a anuntat ca da in judecata autoritatile canadeniene, ca urmare a arestarii sale in luna decembrie 2018.

Meng Wanzhou a fost arestata anul trecut, pe aeroportul din Vancouver, fiind acuzata de fraude in legatura cu incalcarea sanctiunilor impuse de Statele Unite impotriva Iranului.

Meng neaga toate acuzatiile care i se aduc, iar autoritatile americane incearca in prezent sa o extradeze, scrie BBC.

Aceasta a depus o plangere civila impotriva guvernului Canadei, a agentiei de frontiera (Canadian Border Services Agency/ CBSA) si a politiei (Royal Canadian Mounted Police/ RCMP) pentru "incalcari grave" ale drepturilor sale civile.

Ea sustine ca ofiterii CBSA au retinut-o, perchezitionat-o si interogat-o la aeroport sub "pretexte false", inainte de a fi arestata de politistii canadieni.

Potrivit documentelor, ofiterii au incercat astfel sa obtina informatii pe care "nu credeau ca le-ar fi obtinut daca reclamanta ar fi fost arestata imediat", incalcandu-i drepturile in temeiul Cartei Canadiene a Drepturilor si Libertatilor.

Retinerea ei a fost "ilegala" si "arbitrara", se arata in plangere, iar ofiterii "in mod intentionat nu au informat-o cu privire la adevaratele motive de detentie, dreptul la un avocat si dreptul la tacere".

Amintim ca in 6 decembrie autoritatile canadiene au arestat-o in Vancouver pe Meng Wanzhou, directorul financiar al companiei Huawei. Ea a fost eliberata dupa aproape o saptamana, pentru o cautiune in valoare de 10 milioane de dolari.

Amintim si ca Departamentul american al Justitiei a dezvaluit, la sfarsitul lunii ianuarie, 13 capete de acuzare, legate de incalcarea sanctiunilor americane impuse Iranului, impotriva grupului chinez si a directoarei financiare, arestata in Canada la cererea anchetatorilor americani.

Gigantul chinez din domeniul telecomunicatiilor respinge acuzatiile.

Departamentul american al Justitiei a pus sub acuzare Huawei pentru furt de tehnologieWSJ: Ancheta penala in SUA privind presupuse furturi de tehnologie ale grupului chinez HuaweiFondatorul Huawei, despre acuzatiile de spionaj si tensiunile cu Washingtonul: SUA nu ne pot distruge!

A.D. ...citeste mai departe despre "Directorul financiar al Huawei da in judecata autoritatile canadiene pentru arestarea sa" pe Ziare.com

#Meng Wanzhou arestata Canda, #Meng Wanzhou judecata autoritati Canda , #Stiri Internet