Doar 25% din site-urile care vand jocuri, carti si muzica respecta normele de protectie

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 11:28
1459 citiri
Doar 25% din site-urile care vand jocuri, carti si muzica respecta normele de protectie

Un procent de 75% dintre site-urile care vand jocuri, carti, inregistrari video si muzica nu par a respecta normele privind protectia consumatorilor, potrivit unei "verificari minutioase" a Comisiei Europene, au anuntat reprezentantii institutiei.

Comisia Europeana a publicat joi rezultatele unei verificari minutioase realizate la nivelul intregii Uniuni Europene a site-urilor care vand jocuri, carti, inregistrari video si muzica, ce pot fi descarcate pe calculatoare sau dispozitive mobile.

Verificarea a aratat ca peste 75% dintre aceste site-uri nu par a respecta normele privind protectia consumatorilor.

"Acest lucru este si mai ingrijorator atunci cand sunt vizati consumatorii vulnerabili, si anume copiii. Utilizatorii trebuie sa parcurga, clic cu clic, un labirint de clauze contractuale, pentru a afla cat de mult vor avea de platit in cele din urma, iar copiii sunt adesea ademeniti sa cumpere elemente legate de jocuri presupuse a fi gratuite. Daca apar probleme, serviciul post-vanzare este adesea greu de gasit, deoarece informatiile de contact lipsesc in cazul a peste o treime dintre site-uri", se spune in comunicatul Comisiei Europene.

Potrivit sursei citate, autoritatile nationale de aplicare a legii vor contacta acum societatile in cauza pentru a le permite sa isi clarifice pozitia sau sa isi corecteze site-urile.

Potrivit comunicatului, autoritatile nationale din 26 de state membre (Irlanda nu a putut participa din cauza lipsei de resurse), la care se adauga Norvegia si Islanda, au verificat un total de 333 site-uri, inclusiv 159 de site-uri care vand jocuri online.

Autoritatile nationale au semnalat 76% din totalul site-urilor (254 de site-uri) ca necesitand investigatii suplimentare, deoarece au avut indoieli in legatura cu respectarea de catre acestea a normelor UE din domeniul protectiei consumatorilor, in special a normelor care reglementeaza publicitatea si informatiile esentiale privind costurile si caracteristicile continutului digital care permit consumatorilor sa ia decizii in cunostinta de cauza.

Dintre cele 55 de site-uri care vand jocuri pentru copii cu varste de pana la 14 ani verificate, 71% (39) nu pareau a respecta legislatia comunitara, se spune in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#protectie consumatori Internet, #site uri jocuri protectie minori, #Comisie Europeana site uri minori , #Stiri Internet