Dragos Roua: succesul rapid al business-ului, un ghinion - INTERVIU

Joi, 12 Mai 2011, ora 12:56
2155 citiri
Dragos Roua: succesul rapid al business-ului, un ghinion - INTERVIU

La inceput, i se spunea "eDragonu". Dragos Roua a devenit, pe rand, antreprenor online in serie de succes, blogger si evanghelist al dezvoltarii personale, dar mai mult decat atat atat, un mentor. Se descrie ca fiind un cetatean al lumii, dar recunoaste valoarea rezervorului de talent numit Romania. "Am facut afaceri timp de zece ani in Romania si as fi un cabotin daca nu as recunoaste ca primul milion l-am facut aici", a declarat Dragos Roua, intr-un interviu luat de Claudiu Gamulescu pentru Bloombiz.ro. 

Cat de important este pentru un site sa aiba versiune mobila ?

Sincer sa fiu, nu consum "site-uri" pe smartphone, dar consum foarte multe bloguri.

Cred ca daca un blog nu are versiune mobila pierde o felie importanta de audienta.

Traim intr-o lume care se misca extrem de repede si viteza de reactie la mesajele pe care le emiti, ca si creator de continut online, e fundamentala.

Daca nu reusesti sa iti expui mesajul si la o audienta "mobila", pierzi foarte multe potentiale reactii.

Crezi in marketing-ul mobil si care crezi ca sunt limitarile pentru acesta? Romania unde s-ar situa aici ca si actori, atat consumatori cat si clienti ?

Romania e o piata destul de atipica. In primul rind, datorita contextului cultural-istoric: au trecut abia 20 de ani de cand mancam Eugenia si beam Brifcor.

Mai e nevoie de timp pentru a deveni comparabili cu consumatori din alte piete.

In al doilea rand, romanii sunt mari consumatori de media "de scandal".

Cam toata media din Romania e tabloidizata, o diferenta destul de mare fata de alte piete, ceea ce face ca principalul canal de marketing, media, sa fie unul foarte zgomots si impur.

Avind in vedere aceste doua caracteristici foarte evidente, nu cred ca vom vedea evolutii diferite in marketingul mobil fata de mainstream.

Se vor cumpara in continuare discounturi, nu branduri, si vom avea acces la produse de slaba calitate.

Un segment unde vad totusi o oarecare evolutie e la partea tehnologica.

Romania e deja una din cele mai bine conectate tari la internet din lume si e posibil sa observam inovatii din punct de vedere tehnologic in marketingul mobil, si mai putin la nivelul mesajului in sine.

Ce parere ai despre dezvoltatorii romani de aplicatii mobile? Fac fata celor din tari cu o traditie mult mai mare in tehnologiile smartphones ?

Cu siguranta, da. Romania e in continuare un rezervor de talent incredibil.

Am calatorit mult in ultimii 3 ani, prin toata lumea, si trebuie sa recunosc ca nu am mai intalnit nicaieri o asemenea mentalitate antreprenoriala ca in Romania.

Dezvoltatorii romani de aplicatii mobile, fie ca e vorba de ecosistemul IOS, fie ca e vorba de Android, sunt respectati si apreciati.

Si pe buna dreptate, fac o treaba foarte buna.

Multa lume te cunoaste si ca eDragonu. Sunt conectati cu tine pe toate retelele sociale si valoreaza foarte mult sfaturile tale. Cum te simti in calitate de mentor ?

Da, se pare ca nickname-ul "eDragonu" a avut o inertie mai mare decat am crezut. In acest moment nu-l mai folosesc, l-am redirectat catre "dragosroua", dar intr-adevar, foarte multa lume imi spune ca ma cunostea dupa "eDragonu".

Ca sa revin la intrebare, mentoratul e o activitate foarte interesanta. Sincer, ma simt norocos ca sunt in pozitia asta.

Spre deosebire de alte tipuri de interactiuni de business, mentoratul iti ofera foarte multe satisfactii.

E un flux de energie care functioneaza in ambele directii. De fiecare data cand particip la un eveniment de mentorat ies din el mai proaspat ca inainte.

Sa zicem ca as fi un tanar pe care il vezi pentru prima oara si care ti-as spune ca vreau sa ma apuc de afaceri. Ce recomandari mi-ai face ?

Sa te feresti de succesul rapid. Din nefericire, in actualul context economic al industriei online e foarte usor sa ajungi la succes si recunoastere in mai putin de un an.

Te trezesti vedeta peste noapte, ai investitori, vizibilitate, etc.

Dupa un an, doi, iti dai seama ca esti pe o directie gresita, dar nu prea mai poti sa dai inapoi... Personal, consider acest tip de "succes rapid" un ghinion.

Un business se evalueaza nu dupa succesele pe care le-a obtinut, ci dupa obstacolele pe care a reusit sa le depaseasca, din punctul meu de vedere.

Preferi afacerile interne sau te-ar tenta mai degraba afaceri cum se spune "in .com", internationale ?

Am facut afaceri "interne" timp de zece ani in Romania si as fi un cabotin daca nu as recunoaste ca primul milion l-am facut aici, in acest mediu in formare, cu toate hibele si problemele lui.

Dar de la un anumit moment dat incepi sa devii curios despre cum "merge treaba" si in alte zone.

Din curiozitate, deci (curiozitatea fiind de altfel si motorul primului meu business aici) m-am orientat mai mult catre business-uri asa-zise "internationale".

Compania deschisa in Noua Zeelanda se ocupa de aplicatii iPhone destinate pietei de limba engleza, si mai am in pipe-line inca doua proiecte care targeteaza aceeasi piata (dar nu in ecosistemul iOSi).

Primul va fi lansat in mai 2011, al doilea la toamna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
Motorola a lansat trei smartphone-uri noi: Edge 50 Pro, Edge 50 Fusion și Edge 50 Ultra
Motorola a lansat trei smartphone-uri noi: Edge 50 Pro, Edge 50 Fusion și Edge 50 Ultra
Motorola a anunțat lansarea a trei noi modele de smartphone-uri: Edge 50 Pro, Edge 50 Fusion și Edge 50 Ultra. Dintre acestea, Edge 50 Ultra reprezintă vârful de gamă, aducând...
#antreprenor, #antreprenor online, #aplicatii mobile, #business, #dragos roua, #marketing mobil, #smartphone , #Stiri Internet