Facebook inchide sute de conturi, grupuri si pagini cu legaturi cu Rusia implicate in operatiuni de dezinformare

Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 19:49
1139 citiri
Facebook inchide sute de conturi, grupuri si pagini cu legaturi cu Rusia implicate in operatiuni de dezinformare
Foto: Arhiva Pixabay

Facebook a anuntat joi ca a inchis sute de pagini, grupuri si conturi cu legaturi cu Rusia, inclusiv unele cu legaturi cu portalul de propaganda, de stat, Sputnik, implicate in doua operatiuni mari de dezinformare tintind utilizatori din afara Statelor Unite.

Reteaua de socializare a precizat ca aceste eforturi in lupta impotriva dezinformarii au loc in urma descoperirii a doua retele cu un "comportament neautentic coordonat" pe Facebook si Instagram.

Seful politicii gigantului in domeniul securitatii cibernetice Nathaniel Gleicher a precizat, intr-o postare pe blog, ca una dintre retele opera in tari din Europa Centrala si de Est, in tarile baltice, Asia Centrala si Caucaz, iar cealalta se concentra asupra Ucrainei.

"Noi nu am gasit vreo legatura intre aceste operatiuni, insa ele au folosit tactici similare, prin crearea unor retele de conturi cu scopul de a induce in eroare pe altii cu privire la cine sunt si ce fac", scrie Gleicher.

Gigantii americani in domeniul tehnologiei si-au intensificat eforturile in lupta impotriva campaniilor de dezinformare, cu scopul de a contracara eforturi online vizand crearea unor disensiuni intre alegatori si discreditarea democratiei.

Aceste ultime eforturi ale Facebook fac parte dintr-o serie de contramasuri vizand sa previna abuzuri ca cele comise de grupari ruse in urma cu trei ani in vederea influentarii opiniei publice inaintea alegerilor prezidentiale americane din 2016.

Campanii in legatura cu Rusia in Statele Unite s-au aflat in centrul atentiei, insa Facebook a identificat si blocat campanii similare in intreaga lume.

Compania Menlo Park, din California, a dezvaluit cu regularitate asemenea actiuni in ultimele luni, in contextul in care detecteaza si suprima cu tot mai mult succes conturi de acest fel. Insa cei din spatele acestor campanii isi imbunatatesc la randul lor atacurile.

Potrivit Facebook, persoanele care detin conturile respective se prezinta drept surse de informatii independente si au publicat materiale pe teme precum sentimentul impotriva NATO si miscari de protest.

Potrivit lui Gleicher, o retea de 364 de pagini si conturi aveau legaturi cu angajati Sputnik, un portal de propaganda gestionat de statul rus. Aproximativ 790.000 de conturi s-au abonat la una sau mai multe pagini din retea.

Aceasta operatiune a cheltuit aproximativ 135.000 de dolari, in decurs de sase ani, cu publicitate pe Facebook, suma platita in euro, ruble si dolari.

Cea mai recenta publicitate d ...citeste mai departe despre "Facebook inchide sute de conturi, grupuri si pagini cu legaturi cu Rusia implicate in operatiuni de dezinformare" pe Ziare.com

#Facebook conturi Rusia , #Stiri Internet