Fondatorul Wikipedia lanseaza un serviciu online pentru a combate stirile false

Marti, 25 Aprilie 2017, ora 12:13
2895 citiri
Fondatorul Wikipedia lanseaza un serviciu online pentru a combate stirile false
Foto: Arhiva Pixabay

Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, va lansa un serviciu online, Wikitribune, care va promova fact-checkingul (verificarea faptelor), cu scopul de a lupta cu stirile false.

Wikitribune va fi o platforma online care va combina munca jurnalistilor profesionisti cu eforturile depuse de voluntari, pentru a produce "stiri de interes global si bine verificate".

Noul site va putea fi accesat gratuit, dar va accepta si donatii lunare din partea unor "suporteri", care vor avea astfel dreptul de a sugera subiecte ce ar putea fi acoperite din punct de vedere mediatic.

Wikitribune va publica, de asemenea, transcrieri integrale ale unor interviuri, acolo unde este posibil acest lucru, ca parte a obiectivului sau de a oferi cititorilor o transparenta deplina.

"Wikitribune inseamna stiri facute de oameni si pentru oameni", a spus Jimmy Wales.

"Va fi pentru prima data cand jurnalistii profesionisti si cetatenii-jurnalisti vor lucra umar la umar, ca egali, scriind articole in timp ce se petrec anumite evenimente, editandu-le live pe masura ce ele se dezvolta si fiind sprijinite tot timpul de o comunitate de voluntari care verifica si reverifica toate faptele", a spus Jimmy Wales.

Surse proeminente de stiri precum Google si retelele de socializare precum Facebook au fost deja criticate aspru in ultimele luni pentru faptul ca au contribuit la raspandirea stirilor false pe platformele lor online.

Atat Google, cat si Facebook au anuntat ca isi vor ameliora instrumentele care monitorizeaza continuturile.

Facebook continua lupta cu stirile false si face schimbari radicale la sectiunea Trending

Jimmy Walles a anuntat insa ca noua platforma Wikitribune va incerca, de asemenea, sa reduca dependenta mass-media de publicitate, prin intermediul acelui program lunar de donatii.

"Conceptul de baza aici este acela de a avea o comunitate pasionata de platformele de stiri, la fel ca alte comunitati Wiki, precum Wikipedia", a declarat antreprenorul american pentru Press Association.

"Va fi un model de business care este bazat pe donatori lunari si nu publicitate, asadar acest lucru va duce stimulentele financiare in alta directie", a mai spus el.

"Vrem sa scriem despre lucruri de care oamenii sunt suficient de pasionati pentru a fi dispusi sa plateasca pentru ele", spune Jimmy Wales.

"Este un proiect care ma pasioneaza de ceva vreme - priviti la modelul de business din domeniul stirilor si veti vedea modul in care el ne-a condus pe toti intr-o anumita d ...citeste mai departe despre "Fondatorul Wikipedia lanseaza un serviciu online pentru a combate stirile false" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Wikitribune stiri false, #masuri lupta stiri false, #Wikitribune fondator Wikipedia, #Jimmy Wales Wikitribune , #Stiri Internet