Guvernul a aprobat licentele pentru frecventele radio in sistem digital terestru de tv

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 23:37
2785 citiri
Guvernul a aprobat licentele pentru frecventele radio in sistem digital terestru de tv

Guvernul a aprobat miercuri Hotararea privind acordarea licentelor de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru de televiziune si de modificare a HG nr. 1213/2009 pentru aprobarea Strategiei privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra, informeaza Newsin.

Aceasta presupune totodata si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national. "Scopul Hotararii de Guvern este stabilirea procedurilor de selectie, a conditiilor si a taxei de licenta privind acordarea licentelor de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru.

Licentele de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru se acorda operatorilor de multiplex in urma unei selectii organiate de ANCOM", se arata intr-un comunicat emis miercuri de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).

Intre conditiile care se vor impune operatorilor sunt cele de acoperire teritoriala si de populatie, de emisie Fee to Air, de preluare si transmisie in conditii economice transparente si nediscriminatorii a posturilor publice nationale de televiziune transmise in sistem analogic, precum si a posturilor private de televiziune.

Procedura de selectie pentru doua licente de utilizare a frecventelor radio se va organiza cel tarziu pana pe 30 iulie 2010, urmand ca pana la data de 31 octombrie 2010 sa fie alocate si urmatoarele 4 multiplexe, mai informeaza MCSI.

Taxa de licenta va fi cuprinsa intre 1 si 2,5 milioane euro, urmand ca pentru primele doua licente sa se determine cuantumul ce va fi achitat tinand cont de echipamentele de receptie propuse a fi subventionate de acestia.

Taxa de licenta nu poate fi mai mica de 1 milion de euro. Calendarul vizat in Strategie si modificat prin HG-ul aprobata miercuri prevede ca pana la 30 iunie 2011 sa fie realizata o acoperire de minim 60% din populatie si 50% din teritoriu pentru multiplexele Free to air si ca pana la cel tarziu 31 decembrie 2011 sa se realizeze o acoperire de minim de 80% din populatie si 70% din teritoriu pentru multiplexele Free to air.

De asemenea, pana la 30 iunie 2012, va tebui sa se realizeze o acoperire de minim 90% din populatie si 80% din teritoriu pentru multiplexele Free to air.

"Tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra este un proces foarte important pentru dezvoltarea viitoare a serviciilor aferente comunicatiilor electronice in Romania.

Trecerea la digital va aduce cu sine o alta etapa - cea a economiei digitale in Romania.

Un beneficiu evident al efectuarii acestei trecerii este optimizarea utilizarii spectrului de frecvente, o resursa limitata ce trebuie foarte bine gestionata, iar oportunitatea oferita de noile tehnologii digitale, ce permit eliberarea dividendului digital, trebuie valorificata de tara noastra", a declarat ministrul Gabriel Sandu.

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) este institutia care are rolul de a realiza politica Guvernului in sectoarele comunicatiilor electronice si audiovizuale, serviciilor postale, tehnologiei informatiei si in domeniul serviciilor societatii informationale si ale societatii bazate pe cunoastere din Romania. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#guvern, #licente, #frecvente radio, #sistem digital, #mcsi , #Stiri Internet