Hackerul care a atacat site-ul presedintiei a fost prins de procurorii DIICOT

Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 11:20
1117 citiri
Hackerul care a atacat site-ul presedintiei a fost prins de procurorii DIICOT

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj l-au prins pe hackerul care a accesat fara drept sistemul informatic care gazduieste server-ul www.presidency.ro, site-ul oficial al Presedintiei Romaniei.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii si ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj-Napoca au desfasurat mai multe activitati pe linia combaterii infractiunilor informatice si spalarii de bani, suportul de specialitate fiind asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii.

In cauza exista suspiciunea ca, in perioada 2010 - martie 2014, numitul B.S.T. a detinut fara drept datele a 62.000 de card-uri bancare unice, date care au fost obtinute in mod ilicit si care permiteau, in urma accesarii in mod neautorizat a unor sisteme informatice, efectuarea unor operatiuni de retragere in numerar, incarcare sau descarcare a unui instrument de moneda electronica ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fara consimtamantul titularului, a unui instrument de plata electronic sau a datelor de identificare care permit identificarea acestuia, date care urmau a fi folosite in vederea prejudicierii utilizatorilor reali.

De asemenea, exista suspiciuni ca acesta a transmis in mod neautorizat catre alte persoane 3.449 de card-uri bancare unice, continand date de identificare ale unor card-uri bancare apartinand unor utilizatori, date care au fost obtinute in mod ilicit.

Ulterior, sumele de bani reprezentand contravaloarea datelor de card-uri bancare erau trimise prin intermediul Western Union sau Money Gram catre numita U.A. ori erau convertite in moneda virtuala, prin intermediul unor site-uri specializate in achizitionarea si tranzactionarea monedei virtuale bitcoin, site-uri care asigurau anonimatul beneficiarului.

Valoarea monedelor virtuale detinute de catre B.S.T era transformata in moneda conventionala - dolari sau euro - si ulterior transferata in conturile acestuia deschise la banci din Romania sau in conturile numitei U.A.

Din aceste conturi, cei doi efectuau in mod repetat retrageri in numerar, folosind o parte din sumele de bani astfel obtinute in vederea achizitionarii de bunuri. Valoarea totala a sumelor de bani obtinute in urma savarsirii infractiunilor identificate pana la acest moment in cauza este de 643.564 lei.

"Totodata, exista suspiciuni ca B.S.T. a procedat la accesarea fara drept a sistemului informatic care gazduieste server-ul www.presidency.ro, site-ul oficial al Presedintiei Romaniei, accesul la acest sistem informatic fiind restrictionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, in scopul obtinerii de date informatice, prin folosirea fara drept a unor programe detinute si utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice", mai sustine DIICOT.

Cu ocazia perchezitiilor domiciliare efectuate au fost identificate sumele de 153.000 euro, respectiv 41.000 dolari, asupra carora vor fi instituite masuri asiguratorii.

Procurorii DIICOT - ST Cluj vor audia mai multe persoane, urmand a fi dispuse ulterior masuri legale in cauza, precizeaza sursa citata.

#atac site presedintie, #hackeri romania, #hacker atac , #Stiri Internet