HG pentru acordarea licentelor de televiziune digitala terestra va fi adoptata saptamana viitoare

Luni, 07 Decembrie 2009, ora 13:03
1954 citiri
HG pentru acordarea licentelor de televiziune digitala terestra va fi adoptata saptamana viitoare

Hotararea de Guvern care stabileste modul de selectie si taxa pentru licitatia primelor doua multiplexoare pentru televiziunea digitala terestra va fi adoptata saptamana viitoare, a declarat luni secretarul de stat in Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), Marius Fecioru, precizeaza NewsIn.

"Avem aproape gata toata legislatia pentru trecerea la televiziunea digitala terestra. Am decis ca primele doua multiplexoare sa fie licitate separat si astfel avem premisele a maximum doi castigatori. Hotararea de Guvern care stabileste tipul de procedura de selectie si taxa de licenta va fi adoptata saptamana viitoare", a spus Marius Fecioru.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Catalin Marinescu, a declarat ca abia dupa ce HG va fi adoptata va incepe efectiv procedura de selectie a operatorilor.

"Caietul de sarcini inca nu este definitivat, acesta va fi pus in dezbatere publica si asteptam propunerile operatorilor (...) Procedura de selectie va dura aproximativ sase luni", a explicat Marinescu.

De asemenea, presedintele ANCOM a mentionat ca un criteriu care va decide castigatorul licitatiilor va fi oferirea de catre operatori a set-top boxurilor catre utilizatorii care receptioneaza analogic si care sunt obligati sa treaca la digital.

Legat de set-top boxuri, Varujan Pambucian a spus ca in Hotararea de Guvern ar trebui specificat daca acestea vor fi oferite de operatori sau vor fi subventionate de stat.

"Sunt doua posibilitati. Daca taxa de licenta va fi mare, statul sa subventioneze aceste set-top boxuri, iar daca taxa va fi mai mica operatorii ar putea aduce aceste set-top boxuri. Eu cred ca ar trebui ca aceste lucruri sa fie specificate in Hotararea de Guvern, insa cred ca acestea vor fi doar in caietul de sarcini. Specificarea acestor elemente este esentiala pentru reusita programului", a mentionat Pambucian.

Potrivit lui Catalin Marinescu, din cele sase multiplexoare care acopera teritoriul Romaniei, primele doua ar fi trebuit sa fie atribuite la sfarsitul acestui an, iar urmatoarele patru la jumatatea anului viitor.

Marius Fecioru a precizat luni ca Romania este foarte aproape de momentul 2012, cand este obligata sa inchida transmisia analogica.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#televiziune, # digitala, # operatori, # transmisie , #Stiri Internet