IDC: investitiile in IT incetinesc in 2009, dar vor ramane pe crestere

Luni, 17 Noiembrie 2008, ora 11:38
1142 citiri
IDC: investitiile in IT incetinesc in 2009, dar vor ramane pe crestere

Cel mai recent raport de analiza International Data Corp. (IDC) arata ca anul viitor se vo subtia multe dintre bugetele de investitii in domeniul IT, dar, per-total, industria va continua sa creasca in ciuda crizei economice.

Documentul are si interpretari negative, unii specialisti estimand ca vine dezastrul pentru industria IT&C, dar deocamdata IDC si Gartner spun ca industria va creste anul viitor cu 2-3 procente, ceea ce nu poate fi decat o veste buna.

IDC situeaza aceasta crestere la 2,6 procente in 2009, ceea ce ar insemna cam jumatate decat estimarile anterioare de 5,9%, dar oricum, reprezinta o crestere. Chiar si industria americana va creste anul viitor cu aproximativ 0,9 procente.

Industria IT este intr-o pozitie foarte buna sa reziste crizelor economice deoarece tocmai solutiile informatice pot ajuta companiile sa redreseze afacerile, sa taie din costuri si cheltuieli si asa mai departe, deci devin indispensabile pentru companii.

Soft-ul si serviciile stau cel mai bine, iar pentru aplicatii este nevoie de hardware, deci ecosistemul este rezistent la orice amenintare. Sigur, cei care vroiau sa castige bani usor vor fi dezamagiti.

Pietele in curs de dezvoltare, unde toate companiile mari din IT&C sunt prezente, vor continua sa creasca in perioada urmatoare si acesta este de fapt elementul salvator pentru americani. Probleme similare au si japonezii sau Europa Occidentala, unde cresterea va fi de asemenea sub un procent.

Dar companiile se orienteaza rapid spre Europa de Est, Asia, Africa sau America Latina pentru a regasi cresterea double-digit.

Compania de analiza americana a estimat ca reluarea investitiilor in IT va avea loc prin 2012, cu o rata de crestere a bugetelor estimata la 6 procente. Pierderea datorata crizei economice si a situatiei instabile este calculata la circa 300 de miliarde de dolari.

Analistii IDC spun ca industria IT se comporta mai bine acum decat la criza din 2000 sau problemele de dupa 11 septembrie 2001. De data aceasta sunt alte domenii, precum cel auto sau creditele ipotecare, unde fondurile vor fi taiate de tot si unde companiile vor avea de suferit cel mai mult.

“Desi pentru toate industriile ceea ce parea un mic hop s-a transformat intr-o prapastie in doar cateva zile, pentru industria IT vestile sunt mai bune pentru ca este intr-o pozitie mai bina sa reziste trendului negativ din economie”, a spus John Glantz, director de cercetare la IDC.

“In acest moment, tehnologia este integrata in multe dintre operatiunile vitale ale companiilor si este singura care poate permite atingerea de eficienta business si reduceri de costuri, castiguri de productivitate”, a declarat el. IDC a mai estimat ca produsul intern brut mondial va creste anul viitor cu numai 0,3 procente.